SRBIMA U FiH PRETI NESTANAK: Katastrofalni podaci o nacionalnoj zastupljenosti stanovništva u Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 09. 2020. u 16:44

SRBI u Federaciji BiH nemaju pravo na posao, na srpski jezik, u srpska sela se smeštaju migranti, a na to sve srpska imovina se prodaje u bescenje, poruka je predstavnika Srba iz Federacije BiH.

СРБИМА У ФиХ ПРЕТИ НЕСТАНАК: Катастрофални подаци о националној заступљености становништва у Босни и Херцеговини

Drvar - opština sa najviše Srba u FBiH / Foto D. Pozderović

Ovo sve potvrđuju i katastrofalne brojke sa terena o zastupljenosti Srba u institucijama FBiH, ali i ukupan broj Srba koji sad živi na području FBiH.

- Na području FBiH pre rata je živelo 540.000 Srba, a prema popisu iz 2013. bilo ih je 56.000. Za proteklih sedam godina ih je ostalo oko 40.000 - istakao je Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On kaže da se stranke iz FBiH zaklinju u multietničnost, dok su u kantonima jednonacionalne strukture i nema mesta za Srbe.

Prema podacima iz izveštaja ombudsmana BiH o zastupljenosti naroda u BiH, u Kantonu Sarajevo je nekada živelo 130.000 Srba i da bi prema Ustavu FBiH, u kantonalnim organima trebalo da bude zaposleno 215 Srba.

- Podaci sa terena kažu da od 796 zaposlenih u kantonalnim organima samo je 15 Srba - ističe Radanović.

On je pozvao Srbe u FBiH da se bore za svoja prava i kroz zaštitu interesa svojih imovinskih prava, navodeći da su 163 srpska naselja u FBiH popisana kao nenaseljena.

EKSTREMNO BOŠNjAČKO KRILO

PREDSEDNIK Asocijacije udruženja izbeglih i raseljenih lica u RS Vojislav Milišić kaže da Srbima u Srpskoj i BiH treba široki front, kada je reč o rešavanju migrantske krize.

- Migrante naseljavaju na prostore gde su nekada živeli Srbi. Postoji ekstremno krilo bošnjačke politike koje razmišlja da na taj način promeni nacionalnu strukturu - istakao je Milišić.

- Srbi treba da se obrate u jednu od šest kancelarija za besplatnu pravnu pomoć koje je formirala Vlada Srpske - naglasio je Radanović.

Predsednik Udruženja "Povratnici" iz Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović rekao je da migrantska kriza u ovom kantonu razara sve strukture, i da jednako pogađa i Srbe i Bošnjake.

Davidović je rekao da će Bosanski Petrovac dobiti mini-grad, dodavši da u tom mestu trenutno živi 3.000 ljudi, dok će migrantski kamp Lipa imati više od 3.000 stanovnika.

Govoreći o nedavnom početku školske godine, Davidović je naveo da su u Bosanskom Petrovcu zatvorene tri područne škole.

- U školi u mestu Smoljana je ogroman problem prevoz dece do Petrovca, kao i nacionalna grupa predmeta koju pohađaju đaci u toj školi - rekao je Davidović.

On kaže da je problem i prevoz dece iz okolnih sela, koja za udaljenost od 10 kilometara treba da plate mesečnu kartu 90 KM, što je ogromna cena za povratnike, koji su uglavnom nezaposleni.

Predsednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić rekao je da je na području Posavskog kantona 1991. godine živelo između 6.500 i 7.000 Srba, a prema popisu iz 2013. ih je oko 900.

- Trenutno u Vladi Posavskog kantona nije zaposlen nijedan Srbin - ukazao je Ivetić.

On je naglasio da jedinu pomoć Srbi na ovom području dobijaju iz Srbije i sve više iz RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni