MIGRANTI PALE I PLJAČKAJU: Ne nazire se rešenje problema za Srbe povratnike u FBiH oko Grahova i Petrovca

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 08. 2020. u 10:22

NAKON što je u aprilu otvorene migrantski kamp u srpskom selu Lipa nadomak Petrovca, migranti već mesecima prave štetu u srpskim povratničkim selima u okolini Grahova i Petrovca.

МИГРАНТИ ПАЛЕ И ПЉАЧКАЈУ: Не назире се решење проблема за Србе повратнике у ФБиХ око Грахова и Петровца

Ilustracija

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić kaže da je u srpskom povratničkom selu Donji Tiškovac situacija alarmantna zbog migranata, koji su do sada provalili u desetak kuća, a policija tvrdi da nema dovoljno ljudstva kako bi zaštitila imovinu povratnika. Inače, kroz ovo selo, na samoj granici Hrvatske i BiH, svakodnevno prolaze migranti u tranzitu.

Mirko Bucalo, koji je rodom iz Donjeg Tiškovca, kaže da u ovom selu migranti lokalnom stanovništvu prave "pakao od života".

- Obijaju, provaljuju, pale kuće i nasrću na ljude. Na meti se našla i moja kuća u koju su provalili i u njoj "boravili" - kaže Bucalo i navodi da se migranti uglavnom kreću u grupama od 20 do 30 ljudi.

Foto: S.M.

Grahovo

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštiti prava Srba u FBiH, kaže za "Novosti" da je plan izmeštanja migranata iz Bihaća sproveden u delo kada je odlučeno da se napravi migrantski kamp u srpskom selu Lipa koje je udaljeno 30 kilometara od Bihaća.

- Sa izgradnjom kampa migranti su prebačeni na deo Federacije BiH gde žive Srbi. Da se spreči svaki budući dolazak migranata prema Bihaću potrudila se i policija Unsko-sanskog kantona koja je formirala stalni punkt u mestu Dubovsko i ne dozvoljava im da iz kampa idu prema Bihaću, pa im je jedina opcija preko srpskih mesta i sela oko Grahova da idu prema Hrvatskoj - ističe Radanović.

Foto: S. M.

Đorđe Radanović

Inače, migrantski kamp Lipa kod Petrovca je otvoren u aprilu i on je otvorenog tipa. U njemu je smešetno oko 1.500 migranata koji su se nalazili u Bihaću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave