DODIK SA SRBIMA U MOSTARU: Borimo se za veća prava, verujem da ćemo učestvovati u novoj vlasti

S. M.

08. 09. 2020. u 17:00

U MOSTARU je održan sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u ovom gradu.

ДОДИК СА СРБИМА У МОСТАРУ: Боримо се за већа права, верујем да ћемо учествовати у новој власти

Foto: Srna

Na sastanku je razgovarano o nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, koji će biti održani 20. decembra. Nosilac zajedničke srpske liste liste "Ostajte ovde zajedno za naš Mostar" biće Velibor Milivojević.

Dodik je obećao pomoć i podršku da bi Srbi bili adekvatno zastupljeni u Mostaru i nastupili kao relevantan faktor na političkoj sceni ovog grada. On je naveo da su Srbi ranijih godina bili moneta za potkusurivanje, ali da ne žele više da budu.

- Ovaj put, i radostan sam zbog toga, to nije slučaj. Nema predizborne priče o tome. Idemo da okupimo dovoljan broj ljudi i verujem da ćemo biti faktor koji će učestvovati u raspodeli nove vlasti u Mostaru - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u Mostaru 1991. bilo više od 20.000 Srba, a prema poslednjem popisu oko 4.000.

Istakao je da je srpska zajednica u ovom gradu snažno devastirana, te da su u ratnom periodu zatrti svi oblici srpskog nacionalnog bitisanja.

Foto: Srna

- Srpska zajednica se polako vraćala sve vreme zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i političkim faktorima i partijama koje su gotovo u nemogućim uslovima bili prisutni u različitim oblicima. Naša udruženja ovde imaju značajan pečat. Sada smo u novoj situaciji, udruženi u naporima Republike Srpske, Srbije i naše zajednica da završimo naš hram do kraja godine - poručio je on.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su predstavnici mostarskog SNSD i SDS, Izbornog štaba liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar", te predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Mostara.

Srpski član Predsedništva BiH je početkom jula, uoči usvajanja izmena Izbornog zakona BiH u vezi sa Gradom Mostarom, okupio predstavnike srpskih stranaka i udruženja, te predstavnike SPC sa kojima je usaglasio stavove koje će srpski parlamentarci zastupati kada je u pitanju Mostar.

Tada je dogovoreno da Srbi u Mostaru na lokalnim izborima, koji će u ovom gradu biti održani nakon 12 godina, nastupe jedinstveno sa zajedničkom listom na kojoj će biti okupljeni predstavnici stranaka i udruženja, a iza koje će stati SNSD i SDS. Krajem avgusta formiran je Izborni štab liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar" sa kojom će Srbi, prvi put nakon rata, pokušati izabrati svoje predstavnike u Gradsko veće Mostara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!