DODIK: U BiH neće biti rata, ali postoji mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH

Tanjug

26. 09. 2020. u 11:43

ДОДИК: У БиХ неће бити рата, али постоји могућност да Срби и Хрвати затраже излазак из БиХ

Foto: Tanjug

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće biti rata, već da su to "floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance"

"Preteći ratom oni žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majorizuju druga dva naroda u BiH. Ako žele Bosnu kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije", kazao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

On je, međutim, najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer im se, kako je kazao, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ocenio da Bošnjaci "u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko uvrede (lidera SDA Bakira) Izetbegovića Hrvatima da su manjina".

On je dalje kazao da u BiH ne može da postoji građanska država, navodeći da je to "pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima".

S druge strane, naglasio je on, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, "dok se drugačije ne dogovorimo".

Sada imate jedan narod koji želi realizaciju `građanske` priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Ako se na tome bude insistiralo, ocenio je Dodik, verovatno će predstavnici Srba i Hrvata doneti zajedničku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH, jer im se, kako on tvrdi, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miodrag iz Peći

26.09.2020. 12:56

U prilog Dodikovih reči ide i konstatacija predsednika Milanovića o sprečavanju bošnjačkog inžinjeringa hrvatskih predstavnika tj. bošnjačkim glasovima biranjem Bošnjacima servilnih Hrvata poput Komšića npr.

OGNJEN

26.09.2020. 14:52

Jedinstvena drzava bi bila moguca samo ako bi se muslimani izjasnjavali kao Srbi islamske vere gde bi onda Hrvati bili manjina jer su poseban narod. Posto to nece ovo je jasno drzava 3 naroda od kojih se svakom mora dati pravo na samoopredeljenje koje su i Bosnjaci iskoristili vec za sebe. Ovakva Velika Bosna je neodrziva i nerealna jer u njoj su silom 2 naroda i preko 70% teritorije na kojoj Bosnjaci nisu vecina. Takva drzava nigde ne postoji u svetu i pre ili kasnije mora biti svedens na svoje primerene granice. Ni da je cela BiH deo Srbije (sto niko ne trazi) takvs tzv Velika Srbija ne bi ukljucivala 70% teritorije na kojoj ne zive Srbi.

Milutin

26.09.2020. 15:50

Ne liži se predsedniče sa latinima i kad darove nose! Seti se Mostara ! Udružiše se sa Muslimanima i nema više Srba u Mostaru. Nedaj Srpsku a oni neka se glođu!

Boris

27.09.2020. 06:42

Sta treba Dodik da razmislja o Hrvatima bolje bi bilo da stvara bolji odnos sa Bosnjacima oni su nam blizi kao narod od nepokajanih ustasa