PERO SIMIĆ: Dodik nema nameru da udaljava BiH od EU

S. M.

23. 09. 2020. u 14:55

ПЕРО СИМИЋ: Додик нема намеру да удаљава БиХ од ЕУ

Foto: RTRS

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik nema nameru da udaljava BiH od EU, a Republika Srpska je jasno rekla da je opredijeljena za evropski put, pa samim tim i evropski put BiH, istakao je savetnik za medije srpskog člana Predsedništva BiH Pero Simić.

Simić navodi da Republika Srpska želi da deli jednake evropske vrijednosti i principe kao sve članice EU, te da radi na promociji mira, stabilnosti imeđusobnog uvažavanja svih.

Reagujući na jučerašnji tekst objavljen u listu "Danas" pod naslovom "Dodik udaljava BiH od EU" novinara Marije Stojanović, Simić je naglasio da taj bombastični naslov koji ima za cilj da Dodikovu politiku prikaže rušilačkom, pripada stereotipu novinara, medija i analitičara koji nikako da svare suverenističke i patriotski orijentisane političare koji su, kao i Dodik, uvereni da samo na tim temeljima može da se gradi demokratičniji i humaniji svetski poredak.

Prema njegovim rečima, Dodikova inicijativa da se ambasada BiH premesti u Jerusalim nije smišljena iz njegovih ličnih razloga, niti je reč o nekakvom taktičkom potezu, kako to navodi sagovornik "stručnjak" ovog lista iz Banjaluke za odnose u regionu.

On je istakao da bi dobar poznavalac politike Republike Srpske i Milorada Dodika koji pledira da bude "stručnjak" trebalo da zna da je Dodik predložio preseljavanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, između ostalog, što se tamo već skoro dve decenije nalazi Biro Vlade Republike Srpske u Izraelu.

Drugo, dodao je Simić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Republika Srpska već decenijama drže do dobrih odnosa Srba sa bratskim jevrejskim narodom, koga vezuju zajednička stradanja u Drugom svjetskom ratu po fašističkim logorima i stratištima i međusobno poštovanje i prijateljstvo.

- Dobar poznavalac moderne istorije, pogotovo ako se predstavlja kao “stručnjak” lako će se setiti da je 2011. godine Republika Srpska bila jedan od odlučujućih faktora da BiH u UN ne prizna palestinsku državu - podsetio je Simić.

On je dodao da je tada Dodik izjavio "da se to desilo, pozicija Izraela bi se znatno pogoršala i uspostavila bi se nova konfliktna situacija na tom prostoru, što je slično i ovde, jer postoje i istorijski i trenutni razlozi za razumijevanje između Republike Srpske i Izraela".

Simić naglašava da je Dodik ustvrdio da Palestina i Izrael odnose moraju rešavati međusobnim dogovorom.

Prema njegovim rečima, Dodik je 2014. godine bio jedan od retkih evropskih zvaničnika koji je poslao pismo premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, u kome je javno dao podršku Izraelu za protivterorističku operaciju na raketne napade Palestine.

Dodik je, podseća Simić, tom prilikom upozorio da ekstremne islamske grupe prete celoj svetskoj zajednici.

Simić, takođe, napominje da su "Izraelske nacionalne vesti" objavile te 2014. godine da je "Dodik dugogodišnji prijatelj i podržavalac Izraela i da je Republika Srpska sprečila delegaciju BiH da podrži zahtev palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN na glasanju u novembru 2011. godine".

Znači, ističe Simić, nije u pitanju nikakav "taktički potez" Dodika, već bratska i prijateljska gesta.

- Naravno da Republika Srpska i Dodik pozdravljaju i Vašingtonski dogovor oko toga između Vučića, Trampa i Hotija - naveo je Simić.

Simić naglašava da Dodikova inicijativa nije obelodanjena da bi se prikazala bliskost Republike Srpske prema politici američkog predsjednika Donalda Trampa, jer je to opštepoznato i davno obelodanjeno u Dodikovom pismu podrške koje je krajem prošle godine prosledio lično Trampu.

Dodik je u tom pismu, podseća Simić, naveo da u potpunosti stoji iza njegovih reči - "Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama". Simić takođe podseća da je Dodik u više navrata pozvao i Srbe koji žive u Americi da na predstojećim izborima glasaju za Trampa.

Simić ocenjuje da se novinarka Stojanović "očigledno specijalizovala da proglasi rušilačkim sve što Dodik uradi, po običaju zaobilazeći ili falsifikujući Dodikove razloge i argumente za njegove poteze, uz malu pomoć “stručnjaka” za odnose u ovom regionu, kako je ona navela u tekstu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZORAN

24.09.2020. 12:54

Naravno da nema namjeru da udaljava BiH od EU. On, Čović, Džeferović su čak radili na tome da zbliže BiH sa EU. 70% mlade populacije svojih građana su već preselili u EU.