"MISTERIJA" ZAŠTIĆENOG SVEDOKA M-16: Sarajevo lažima kidiše na RS, evo šta se krije iza napada na Viškovića

Srđan Mišljenović

20. 09. 2020. u 07:26

INSTITUCIJE Republike Srpske odbacile su sve informacije koje se plasiraju u javnost iz Sarajeva, Tužilaštva BiH i bošnjačkih političkih krugova, o navodnoj umešanosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u krivično delo ratni zločin.

МИСТЕРИЈА ЗАШТИЋЕНОГ СВЕДОКА М-16: Сарајево лажима кидише на РС, ево шта се крије иза напада на Вишковића

Foto D. Pozderović

 Poručuju da se u čitavoj, očigledno iskonstruisanoj priči pojavljuje svedok koji je od ranije i pravosuđu poznat po lažnim optužbama na račun Srba.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za "Novosti", da je ovoj instituciji poznato o kome se radi, a koji je kao zaštićeni svedok M-16 u predmetu "Josipović i drugi" pred Sudom BiH tvrdio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

- To su ljudi koji su instruisani od određenih struktura, pre svega obaveštajnih, i tužilaca koji po nalogu SDA i bošnjačke politike proizvode određene afere kako bi kroz lažno svedočenje optuživali ljude za događaje sa kojima nemaju nikakvih dodirnih tačaka - poručio je Kojić.

SVI ZNAJU O KOME SE RADI

ZAŠTIĆENI svedok M-16 na osnovu čijeg iskaza je pokrenuta hajka iz Sarajeva protiv premijera Viškovića zbog navodnog učešća u dešavanjima u Srebrenici 1995, nema kredibilitet, otkrivaju izvori "Novosti" bliski Tužilaštvu BiH.

- Svi stanovnici Milića i okolnih mesta znaju o kome se radi, jer se on javno hvalisao time da daje iskaze kao zaštićeni svedok. Problem je i što je taj iskaz iz 2007. godine dao tužiocu Ibri Buliću, koga su mnogobrojni svedoci pred Sudom BiH, zajedno sa bivšim istražiteljem Agencije za istrage i zaštitu Bajrom Kulovcem, optužili za iznuđivanje iskaza.

Izvor dodaje da je uprkos Tužilaštvo BiH ipak istraživalo njegove navode u vezi sa učešćem Viškovića i ustanovilo da nema nikakvog osnova za vođenje istrage.

On tvrdi da se radi o "psihički poremećenom čoveku, koji je 2017. godine primio novac da bi lažno optužio lica u procesu koji se vodio pred Sudom BiH, kao i premijera Radovana Viškovića, koji nema nikakve veze sa tim događajima". Dodaje da pravosudne institucije na državnom nivou kroz procese ratnih zločina "zloupotrebljavaju i koriste sa ciljem smanjenja legitimiteta RS do konačnog ukidanja":

UDAR Milorad Kojić, Foto D. Pozderović

- To je ona težnja koju Bošnjaci imaju od 1992. kako bi napravili BiH kao muslimansku državu. Zato se premijer Višković sada optužuje jer radi na jačanju RS.

Kojić je poručio da je Republički centar na polovini posla da objavi spisak svih svedoka koji su davali "lažne izjave", a na osnovu kojih su presuđeni ratni zločini.

Postupak

IZ Tužilaštva BiH su poručili da je u Posebnom odeljenju za ratne zločine odranije u radu predmet koji se odnosi na više osoba, među kojima je ime premijera RS. Navode da Tužilaštvo ima više od 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način.

Predsednik RS, Željka Cvijanović, izjavila je da joj deluje kao namerno puštena priča u vezi sa premijerom Radovanom Viškovićem, i to još sa lažnim svedokom, a da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u SDA - odlaska Aljoše Čampare i njegovih optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega i visokopozicioniranog kadra.

- U vreme kad Republika Srpska i Srbija proslavljaju praznik srpskog jedinstva, a bošnjački političari Džaferović, Izetbegović i Komšić histerišu zbog Dodikove posete zvaničnom Zagrebu, izgleda da je napad na premijera Viškovića spasonosna tema za Sarajevo - istakla je Cvijanovićeva.

SPLETKE Tužilaštvo BiH, Foto RTRS

Ona je dodala da je sve ovo to tempirana tema i da je namera da se diskredituje još jedan funkcioner Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna