NEDELJKO ČUBRILOVIĆ: Ime Momčila Krajišnika neizbrisivo zapisano u istoriji ove zemlje

S. M.

15. 09. 2020. u 15:41

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime uputio je porodici Momčila Krajišnika izraze iskrenog žaljenja zbog smrti prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: Име Момчила Крајишника неизбрисиво записано у историји ове земље

Foto: NSRS

- Ime i delo Momčila Krajišnika ostaće upisani u srpskoj istoriji, kao predsednika prvog saziva Narodne skupštine, saziva koja je utemeljio Republiku Srpsku, donio prvi Ustav, zakone, osnovao organe i institucije, od Predsjedništva, Vlade, preko Vojske Republike Srpske, novinske agencije do prve javne radio-televizije, napisao je predsednik Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština, kojom je predsjedavao Momčilo Krajišnik, u najtežim vremenima po naš narod, stvarala uslove za funkcionisanje države, donosila važne odluke i razmatrala mirovne planove.

- Kao prvi srpski član posleratnog Predsedništva BiH, dosledan i principijelan u odbrani interesa Republike Srpske, Momčilo Krajišnik je učinio sve da dogovori o formiranju prvih institucija, dokumenata, valute, simbola, diplomatsko -konzularne mreže i svih ostalih segmenata vezanih za ustanovljenje i rad zajedničkih institucija budu doneseni i provedeni uz uvažavanje Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Čvrst i beskompromisan bio je i tokom suđenja u Haškom tribunalu. Dosuđenu kaznu Krajišnik je časno odslužio i vratio se jak i dosledan kakav je i otišao u Hag, jer je znao da je sud Božji iznad zemaljskih sudova - napisao je predsednik Čubrilović.

- Znamo da su reči samo utjeha porodici kada izgubi bližnjeg, ali na ponos ostaje činjenica da je ime Momčila Krajišnika, kao prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH, potom prvog predsednika Narodne skupštine RS i prvog srpskog člana Predsedništva BiH, neizbrisivo zapisano u istoriji ove zemlje. Prvi predsednik Narodne skupštine RS, Momčilo Krajišnik, živeće u srpskoj istoriji, u kulturi sećanja i u našim mislima. Neka mu je večna slava i Bog da mu dušu prosti! - navodi se u telegramu predsednika Čubrilovića.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!