POSLE ČETIRI I PO GODINE: Okončan dokazni postupak na suđenju Sakibu Mahmuljinu

O. MATAVULj

03. 09. 2020. u 06:20

U SUDU BiH okončan je dokazni postupak na suđenju Sakibu Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, optuženom za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući.

ПОСЛЕ ЧЕТИРИ И ПО ГОДИНЕ: Окончан доказни поступак на суђењу Сакибу Махмуљину

Foto AP

Završne reči zakazane su za 14. oktobar.

Na jučerašnjem ročištu Mahmuljinova odbrana uložila je nekoliko dokaza, kao odgovor na dokumente koje je Tužilaštvo BiH predalo sudu na pretresu koji je održan 22. jula.

Mahmuljinov branilac Nermin Mulalić pojasnio je da dokazi odbrane opovrgavaju tezu tužilaštva da je odred "El mudžahedin" bio u sastavu Armije BiH.

- Dokazi koje je tužilaštvo uložilo mogli bi ukazivati da je Odred "El mudžahedin" bio u sastavu Armije BiH, ali naši dokumenti ukazuju na nešto sasvim drugo. Uredba i uputstvo koje prilažemo opovrgavaju tezu tužilaštva da su pripadnici "El mudžahedina" bili i pripadnici ABiH - rekao je Mulalić.

Tužilac Sedin Idrizović prigovorio je na relevantnost dokumentacije koju odbrana uložila, navodeći da su propisi na osnovu kojih su vršene vojne evidencije korišćeni tokom suđenja i predočavani svedocima.

Time je dokazni postupak i zvanično okončan. Ni odbrana ni tužilaštvo nisu bili spremni za završne reči, pa su od sudskog veća zatražili maksimalan mogući rok za njihovu pripremu, ističući složenost predmeta i obimnost izvedenih dokaza. Sud je to prihvatio i za 14. oktobar zakazalo završnu reč tužilaštva.

Foto Nezavisne

Sakib Mahmuljin


Tužilaštvo BiH Sakiba Mahmuljina tereti da, kao komandant Trećeg korpusa ABiH u čijem je sastavu delovao odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spreči ubistva i nečovečna postupanja tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. Pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenika, mahom pripadnika VRS. Mnogi od njih ubijeni su ritualnim odsecanjem glave, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.
U optužnici se navodi da su pripadnici "El mudžahedina", među kojima su borci afro-azijskih zemalja, zlostavljali i mučili zarobljenike, odsecali im uši, nanosili ubode po telu, vezali ih i premlaćivali raznim predmetima...

TOK SUDSKOG PROCESA


OPTUŽNICA protiv Sakiba Mahmuljina podignuta je i potvrđena u decembru 2015. godine. Optuženi je u februaru 2016. godine negirao krivicu, a suđenje je počelo 23. marta iste godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju