BORIS PAŠALIĆ: Drvoprerađivački sektor godinama u suficitu

S.M.

01. 09. 2020. u 15:31

БОРИС ПАШАЛИЋ: Дрвопрерађивачки сектор годинама у суфициту

Foto: D. Pozderović

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da drvoprerađivački sektor Srpske ima suficit od 500 do 550 miliona KM u poslednjih nekoliko godina i da to dovoljno govori o značaju te oblasti.

-Mi se trudimo da obezbijedimo dovoljno sirovina za ovakve subjekte, ima tu određenih poteškoća, naprosto njihove su potrebe veće nego što mi godišnje posiječemo drvnih sortimenata, ali mislim da boljom preraspodelom i stavljanjem akcenta na ovakve privredne subjekte možemo bolje da iskoristimo taj naš potencijal, rekao je Pašalić novinarima prilikom posete preduzeću "Mastervud" u Kozarcu, kod Prijedora.

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać istakao je da se godinama bori i nastaviće da se bori za to da sva sirovina koja se za drvoprerađivače nalazi na području u nadležnosti ovog gazdinstva treba da se utroši za potrebe ovdašnjih drvoprerađivača.

-Sve što je višak, nema nikakvih problema i ja sam za to ta se nađe tržište mimo grada i pet opština koje pokriva Šumsko gazdinstvo Prijedor, ako nema tržišta ovđe. Dok god imamo tržišta za firme kao što je ova i slične, za trupac bukve i hrasta, mi se borimo da ostane na području koje mi pokrivamo, rekao je Bursać.

On je dodao da je zadovoljan jer su ove godine uglavnom domaći kupci.

-Mi imamo dobru saradnju sa njima, kupci su dobri, dobro plaćaju, nema nikakvih problema i saradnja je na obostrano zadovoljstvo. Ovaj privredni subjekat ima 60 dana odgađanja plaćanja. Imaju neki subjekti koji imaju pravo na 30 dana odgode, neki plaćaju avansno, sve zavisi od stepena prerade i sposobnosti i moći kupca. Taj pravilnik je napravila Vlada Republike Srpske, kako ko ima pravo na odgođeno plaćanje, i tu nemamo nikakvih problema, ukazao je Bursać.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)