ODLUČENO: Đaci u RS prvog septembra sedaju u školske klupe

D. Lalić

17. 08. 2020. u 14:53

MINISTAR prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. septembra, te da će učenici sesti u školske klupe uz izmenjene uslove i uz poštovanje svih mera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

ОДЛУЧЕНО: Ђаци у РС првог септембра седају у школске клупе

Foto: D. Pozderović

Trivićeva je naglasila da će školski čas trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem dece 20 minuta, te da će deca biti podeljena u grupe od po 15 đaka.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da jako važno da nastava počinje u učionicama, jer će na zdravlje dece uticati i socijalizacija, druženje sa vršnjacima i direktan kontakt sa prosvetnim radnicima.

- Smatramo da je bolje imati čas koji će trajati kraće, nego nastavu na daljinu, iako smo s tom vrstom nastave postigli veliki uspeh - rekao je Damjanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizuje rizik pojave dece pozitivne na virus korona.

- Pre svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom, ali i neke druge časove, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mere temperaturu deci i da u slučaju simptoma reaguje. Ako se simptomi utvrde u školi dete će biti izolovano do dolaska roditelja - rekao je Zeljković.

On je dodao da je preporuka da đeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i dolaze kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. avgusta početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)