OTKRIVENA KRSTIONICA U GOMILJANIMA: Novo arheološko otkriće kod Trebinja

D. C.

27. 07. 2020. u 07:27

STRUČNjACI Muzeja Hercegovine, na čelu s direktorkom te ustanove Ivanom Grujić, u selu Gomiljani, kod Trebinja, rade na arheološkim istraživanjima Crkve cara Konstantina i carice Jelene.

ОТКРИВЕНА КРСТИОНИЦА У ГОМИЉАНИМА: Ново археолошко откриће код Требиња

Foto Z. Jovanović

Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je crkva izgrađena u srednjem veku, da su korišćeni srednjovekovni nadgrobni spomenici, koji se nalaze pored mesta gde su vršena iskopavanja.

- Crkva je iz 15. veka, ali iskopavanja ispod tridesetak grobova pokazala su taj drugi nivo ispod, novu građevinu, koja datuje u ranom srednjovekovnom periodu - istakla je Grujićeva.
A najnovija iskopavanja otkrila su još jednu prostoriju za koju se smatra da je krstionica.
- Ta prostorija po analogijama se povezuje sa hrišćanskim krstionicama. Prostorija koja je obložena malterom, na sredini ima jedno udubljenje gde je bilo moguće vršiti krštavanja. Ona se nalazi na severnoj strani što je običaj u ranohrišćanskim crkvama i nadovezuje se na prostorije koje se pružaju ka istoku, tako da očekujemo da će dalja iskopavanja pokazati tu prvobitnu apsidu jedne mnogo veće crkvene građevine koju datujemo u ranosrednjovekovni period - dodala je Grujićeva.

Foto Z. Jovanović

U unutrašnjosti crkve pronađeni su novac cara Konstantina, bronzani folis, na aversu predstavljen lik cara Konstantina Velikog, sa velom na glavi, a na reversu car Konstantin u stojećem stavu, obučen u togu, predstavljen kao božanstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima