PARASTOS U FOČI: Sećanje na 42 Srbina sa Jabuke

R. Milović

23. 07. 2020. u 11:14

DELEGACIJE izvršne i zakonodavne vlasti u Foči , predstavnici Boračke organizacije i drugi građani Foče, juče su na Gradskom groblju u Foči odali pomen za 42 srpske žrtve, svirepo ubijene na jučerašnji dan u Fočanskoj Jabuci, koja je nakon Dejtona pripala Federaciji BiH, kao i susednih 15 srpskih sela, koje su Alijini bojevnici spalili do temelja, kao i crkvu u Jabuci.

ПАРАСТОС У ФОЧИ: Сећање на 42 Србина са Јабуке

R.M.

- Pre ovog gnusnog zločina Srbi su na slobodu pustili 50 gotovo golobradih mladića zarobnjenih sa zelenim beretkama i kalašnjikovima, nedaleko od Jabuke.Srbi su Muslimane sačuvali i u Drugom svetskom ratu, a evo kako su nam vratili. Na prostoru Jabuke i susednih sela ubili su nam 137 Srba i zatrli ognjišta. U Jabuci gde je bilo 110 domaćinstava, sada živi samo jedan Srbin –kaže za „Novosti“ Ljubiša Simović, član organizacionog odbora za obeležavanje 28 godišnjice ubijenih u Jabuci.


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)