VUKLI GA KAO DŽAK: Zbog prolaska na crveno, uhapšen advokat Jevto Janković iz Banjaluke

O. MATAVULJ

21. 07. 2020. u 07:00

ВУКЛИ ГА КАО ЏАК: Због проласка на црвено, ухапшен адвокат Јевто Јанковић из Бањалуке

Foto: O. Matavulj

BANJALUČKI advokat Jevto Janković uhapšen je u nedelju nakon što je, kao pešak, prešao ulicu na crveno!?

Janković, nekadašnji policijski načelnik i istražni sudija, kaže da je bio žrtva policijske torture i da mu je život bio ugrožen jer mu je pritisak skočio na 240 sa 160. U policiji i bolnici držan je više od 10 časova, bez prava da se ikome javi. Nakon svega će, kako kaže, tužiti policiju zbog nezakonitog hapšenja i "pokušaja ubistva".

- Povod nije prolazak na crveno, već iza svega stoji plaćenička usluga. To je bio zločinački i fašistički postupak policije. Borio sam se za stvaranje RS i za nju sam bio spreman dati život, a sada ću život dati da ne postane fašistička - kaže Janković.

Sve se, kaže, odigralo u nedelju oko 8.15 kada je kod RK "Boska" prešao ulicu i odmah su mu prišla dva policajca.

- Povod za hapšenje je izmišljen. Tvrdili su da sam prešao na crveno, u šta sumnjam. Tražili su mi ličnu kartu i rekao sam da je nemam, jer sam bio u trenerci, a stanujem u blizini. Odmah su me lišili slobode - priča Janković.

Kaže da su isti policajci i ranije hteli da ga privedu istim povodom.

- Iako me prepoznaju i znaju ko sam odvoze me u stanicu. Svašta mi govore, a onda kažu da se zbog procedure moram testirati na virus korona. Tada me vežu lisicama, govoreći da ne poštujem policiju!? Vuku me kao džak, ubacuju u vozilo i voze u Hitnu pomoć - kaže Janković.

Tada mu je izmeren pritisak od čak 240 sa 160 mmHg, što predstavlja opasnost od infarkta i moždanog udara. Lekar ga upućuje u bolnicu i Janković insistira da ide sanitetom, a ne policijskim vozilom. U takvom stanju ponovo ga vežu lisicama i tri policajca idu u njegovoj pratnji.

- Govorim ljudima da me snimaju, da bi se videlo kako postupaju. Hvala ženi koja mi je rekla da stanem pred kameru, što sam i uradio. Pozivam ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da uzme snimak i vidi kako policajci postupaju s čovekom sa tolikim pritiskom - kaže Janković.

Navodi da ga vezanog "kao psa" uvode u UKC RS, i da se od njega ne odvajaju ni u šok-sobi, što smatra nezakonitim.

- U bolnici sam proveo pet sati. Dok me lekari pregledaju, policajac mi na prozoru sobe pokazuje lisice, uz osmeh. I šećer mi je skočio na 15 - kaže advokat.

Kaže da je tada pao u bolnici, pa su ga vukli hodnikom.
- Jaukao sam, govorio da me puste da idem sam. Hvataju me pod ruke, ubacuju u policijsko vozilo i vraćaju u stanicu. - priča Janković, navodeći da su ga pustili u 19 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

buki

21.07.2020. 13:32

Ovo je strašno i čitati. Gde rastu ovi monstrumi od policajaca? Zamislite kada bi se svako od nas iživljavao na onima koji ga ne poštuju?!? Poštovanje se ne dobija terorom, i neophodno je veliki broj policajaca uputiti psihijatru na dugoročno posmatranje i prevaspitavanje (naravno o njihovom trošku).

milovan

21.07.2020. 17:12

A nece reci kako je vredjao Policiju. Nije hteo dati licnu kartu. Jer,eto.On je advokat. Mozemuse.E nemoze. Treba ga malo preispitati.A on drcan pa odmah po hapsenju kukumace kako je bolestan. Pa sto nisi razmisljao ranije. A inace je poznat kao netko tko nepostuje bas zakon.

deda

20.08.2020. 08:47

@milovan - Ti si bio prisutan pa znas da nije hteo da da licnu kartu i da je vredjao te bandite od policije.On je stariji covek ni prema zivotinjama netreba tako da se ponasa.A tebi je bolje da se preslisas i nepises gluposti.Verovatno su ti ti policajci rodbina.I da dodam nisi ni ti bolji od njih .