VUKLI GA KAO DŽAK: Zbog prolaska na crveno, uhapšen advokat Jevto Janković iz Banjaluke

O. MATAVULj

21. 07. 2020. u 07:00

BANjALUČKI advokat Jevto Janković uhapšen je u nedelju nakon što je, kao pešak, prešao ulicu na crveno!?

ВУКЛИ ГА КАО ЏАК: Због проласка на црвено, ухапшен адвокат Јевто Јанковић из Бањалуке

Foto: O. Matavulj

Janković, nekadašnji policijski načelnik i istražni sudija, kaže da je bio žrtva policijske torture i da mu je život bio ugrožen jer mu je pritisak skočio na 240 sa 160. U policiji i bolnici držan je više od 10 časova, bez prava da se ikome javi. Nakon svega će, kako kaže, tužiti policiju zbog nezakonitog hapšenja i "pokušaja ubistva".

- Povod nije prolazak na crveno, već iza svega stoji plaćenička usluga. To je bio zločinački i fašistički postupak policije. Borio sam se za stvaranje RS i za nju sam bio spreman dati život, a sada ću život dati da ne postane fašistička - kaže Janković.

Sve se, kaže, odigralo u nedelju oko 8.15 kada je kod RK "Boska" prešao ulicu i odmah su mu prišla dva policajca.

- Povod za hapšenje je izmišljen. Tvrdili su da sam prešao na crveno, u šta sumnjam. Tražili su mi ličnu kartu i rekao sam da je nemam, jer sam bio u trenerci, a stanujem u blizini. Odmah su me lišili slobode - priča Janković.

Kaže da su isti policajci i ranije hteli da ga privedu istim povodom.

- Iako me prepoznaju i znaju ko sam odvoze me u stanicu. Svašta mi govore, a onda kažu da se zbog procedure moram testirati na virus korona. Tada me vežu lisicama, govoreći da ne poštujem policiju!? Vuku me kao džak, ubacuju u vozilo i voze u Hitnu pomoć - kaže Janković.

Tada mu je izmeren pritisak od čak 240 sa 160 mmHg, što predstavlja opasnost od infarkta i moždanog udara. Lekar ga upućuje u bolnicu i Janković insistira da ide sanitetom, a ne policijskim vozilom. U takvom stanju ponovo ga vežu lisicama i tri policajca idu u njegovoj pratnji.

- Govorim ljudima da me snimaju, da bi se videlo kako postupaju. Hvala ženi koja mi je rekla da stanem pred kameru, što sam i uradio. Pozivam ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da uzme snimak i vidi kako policajci postupaju s čovekom sa tolikim pritiskom - kaže Janković.

Navodi da ga vezanog "kao psa" uvode u UKC RS, i da se od njega ne odvajaju ni u šok-sobi, što smatra nezakonitim.

- U bolnici sam proveo pet sati. Dok me lekari pregledaju, policajac mi na prozoru sobe pokazuje lisice, uz osmeh. I šećer mi je skočio na 15 - kaže advokat.

Kaže da je tada pao u bolnici, pa su ga vukli hodnikom.
- Jaukao sam, govorio da me puste da idem sam. Hvataju me pod ruke, ubacuju u policijsko vozilo i vraćaju u stanicu. - priča Janković, navodeći da su ga pustili u 19 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!