AKCIJA PERO: Posle vlasnika, profesora i policajaca, hapšenja proširena i na posrednike

O. MATAVULJ

21. 07. 2020. u 07:00

AGENCIJA za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je 11 osoba u nastavku akcije "Pero", usmerene na razbijanje kriminalne grupe osumnjičene za prodaju lažnih diploma od osnovne škole do fakulteta.

АКЦИЈА ПЕРО: После власника, професора и полицајаца, хапшења проширена и на посреднике

Foto: D. Pozderović

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da su svi uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično delo organizovani kriminal u vezi sa krivotvorenjem isprava.

- Akcija je sprovedena na području Banjaluke, Fojnice, Novog Grada, Zenice, Srebrenice, Bosanske Krupe, Travnika i Bužima. Uhapšeni se nalaze na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva USK - rekao je Miladinović.

Akcija "Pero" pokrenuta je u novembru prošle godine i dosada je uhapšeno na desetine osoba koje su putem Visoke međunarodne škole "Cazin" i Centra za obrazovanje odraslih "VITA plus" prodavali lažne diplome. Među osumnjičenima su brojni političari, profesori, čak i policijskih službenici, a nakon otkrivanja afere "Viti plus" je odlukom resornog ministarstva privremeno zabranjen rad.

CENE DIPLOMA DO 25.000 KM

PREMA podacima iz istrage, cene falsifikovanih diploma za osnovnu školu kretale su se od 1.000 KM do 1.400 KM, za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Fakultetske dilome plaćane su iznosima od 15.000 do 25.000 KM, a najskuplje su bile inženjerske diplome. U prvih pet meseci istrage tužilaštvo je uspelo da dokumentuje čak 300 lažnih diploma, a sumnja se da je izdato više hiljada "lažnjaka".

- Sada su pohapšene osobe koji su kupcima bili "prva ruka", odnosno posrednici u naručivanju i izradi lažnih diploma. Radi se o ljudima koji su poput trgovačkih putnika tražili mušterije i njihove podatke dostavljali obrazovnoj ustanovi, gde su im izrađivane lažne diplome - kaže izvor blizak istrazi.

U okviru ove afere nedavno je u Bihaću uhapšen savetnik premijera Unsko-sanskog kantona Mirsad Topčagić (A-SDA), koji je i bivši ministar za pitanje boraca u Vladi USK. Prethodno su "pali" šef Odseka za droge MUP USK Alaga Čaušević i predsednik Kluba poslanika A-SDA u Skupštini USK Rasim Pajić. Predmetom su obuhvaćeni i bivši delegat Doma naroda PBiH i gensek stranke A-SDA Admir Hadžipašić, koji je suvlasnik "VITA plusa" Cazin, kao i Goran Lalović.

Istragom je prvo bilo obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, a potom je proširena na 72, pa na 100 osoba koje se terete za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebama položaja, primanjem mita, krivotvorenjem isprava, pranjem novca i utajom poreza. Na predmetu rade čak četiri tužioca, a grupa se tereti da je u poslednjih pet godina pronalazila osobe kojima su nezakonito, bez odvijanja nastavnog procesa, za novac pribavljala različite sertifikate i diplome od osnovne i srednje škole do visokoškolskih ustanova.

- Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma. Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizovali - saopšteno je ranije iz Tužilaštva USK, navodeći da je samo na porezu budžet FBiH oštećen za oko 200.000 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)