VIŠKOVIĆ PORUČIO: 13,6 miliona km za više od 18.000 radnika

S.M.

utorak, 14. 07. 2020. u 18:45

ВИШКОВИЋ ПОРУЧИО: 13,6 милиона км за више од 18.000 радника

Foto: D. Pozderović

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada izdvojiti 13,6 miliona KM za 2.865 poslovnih subjekata i više od 18.000 radnika koji su indirektno trpeli štetu od pandemije virusa korona.

Višković je nakon sednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda RS u Banjaluci rekao da merama Štaba za vanredne situacije nije bio zabranjen rad ovim subjektima, ali da su oni pretrpeli štetu.

On je naveo da je na ovom planu napravljena većina rešenja, te da će sredstva od danas biti u fazi isplaćivanja.

- Privredni subjekti mogu očekivati da će isplata ovih sredstava krenuti od danas i da će to biti uskoro završeno. Ovo je pomoć privredi, a naša je želja da sačuvamo radna mesta, naglasio je Višković.

On je dodao da će pomoć biti uplaćivana i za druge privredne subjekte, uz napomenu da su resursi Vlade za vreme vanredne situacije i za komunikaciju uvijek na raspolaganju građanima.

Višković je rekao da je Vlada Srpske dala pomoć za sve radnike iz firmi iz Federacije BiH koji posluju u Srpskoj.

- Apelujem da Poreska uprava FBiH i federalna Vlada to ispoštuju onako kako smo mi uradili, istakao je Višković.

On je rekao da je ranije dogovoreno da na sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda budu pozivani predstavnici radnika, ali za sada bez prava odlučivanja. Premijer je naveo da još nije definisano da rukovodioci javnih preduzeća koji imaju restorane koriste domaće namirnice.

- Ali bilo bi korektno da sve naše institucije od republičkog interesa, koje imaju restorane, budu obavezne da koriste te namirnice od naših ljudi, rekao je Višković i dodao da će na tome insistirati uz obezbeđivanje potrebnih finansijskih sredstava na tom planu.

On je naglasio da će Vlada, ako bude trebalo, sufinansirati otkup tržišnih viškova domaćih proizvođača.

- Cenimo da je to pomoć našim građanima, rekao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)