ČAST I BRUKA ŽIVE DOVEKA: Stevandić pisao Spajiću

Novosti online

22. 05. 2024. u 19:27

CRNA GORA će, ukoliko podrži rezoluciju o Srebrenici trajno narušiti dobre srpsko - crnogorske odnose, dovodeći ne samo Balkan, nego i samu Crnu Goru u polje "sukoba i nestabilnosti koje će biti teško ili nemoguće amortizovati i izbalansirati", poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić u pismu upućenom crnogorskom premijeru Milojku Spajiću, pred glasanje u Ujedinjenim nacijama.

ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВЕКА: Стевандић писао Спајићу

Foto: Ognjen Matavulj

- Želim da Vas zamolim, procenjujući da ste čovek svesniji te situacije od predsednika Crne Gore i svesniji odgovornosti za stabilnost Crne Gore, da ako ne možete da budete protiv, budete uzdržani od ovog kršenja međunarodnog prava, apelovao je Stevandić.

U pismu koje je uputio Spajiću, Stevandić navodi da ne postoje dva bliža naroda od Srba i Crnogoraca, niti postoji nešto što je bolje od tih odnosa izdržalo teret vekova i teških vremena.

On je podsetio Spajića da je Ustav BiH dejtonski, međunarodni ugovorni akt, te da sponzori, kosponzori i oni koji glasaju za spornu rezoluciju krše taj akt jer oko rezolucije ne postoji obavezni konsenzus tri konstitutivna naroda.

- Vi ste, gospodine Spajiću, potpuno svesni mišljenja i raspoloženja srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i svih građana Crne Gore čijom ste voljom izabrani za premijera i dobili podršku i u partiji koju predvodite. Takođe ste svesni da ovo može da bude tačka razdora koja će zasejati seme mržnje, nesloge i učiniti Crnu Goru nestabilnom u narednom periodu jer je teško ostati nedorečen ili bez odgovora na ono što Srbi smatraju jednim od svojih svetih vrednosti i opredeljenja, a to je da su narod koji je preživeo, a ne počinio genocid, podvukao je Stevandić.

On je Spajića zamolio da ne uprlja "srpsko-crnogorske odnose, crnogorsko čojstvo i srpsko paćeništvo i srpske žrtve genocida", kvalifikujući Srbe kao odgovorne za genocid.

- Svesni ste da ova rezolucija ima upravo to za cilj i da je ona geopolitički projekat, a ne pravda ili pravo ili pijetet za bilo koju žrtvu. Ako ćemo biti iskreni i pošteni, znam da mislite isto što i ja, gotovo celokupan srpski narod bez obzira gde se nalazi i u kojoj zemlji živi, i znam da ovo radite zbog pritisaka, ali crnogorsko pravilo je da čast i bruka žive dovijeka, a uzdržavanjem od glasanja ne rizikuje se ničiji život. Lišen nade da je moral jači od sile, ali iskreno verujući u čojstvo, želim Vam svako dobro i zdravo, zaključio je Stevandić.

BONUS VIDEO: "IZDAJA, IZDAJA!" U Podgorici skup protiv rezolucije o Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!