STIGLE DOZVOLE ZA IZVOZ PASA: Trebinjski azil za pse "Danica" rešio veliki problem

D.Curać

08. 02. 2024. u 05:00

NAKON višemesečnog čekanja, trebinjski azil za pse "Danica" dobio je sve potrebne dozvole za izvoz tih životnja, a u toku su obuke koje prate dobijenu licencu.

СТИГЛЕ ДОЗВОЛЕ ЗА ИЗВОЗ ПАСА: Требињски азил за псе Даница  решио велики проблем

D. Curać

Prema rečima upravnika azila, Sanje Marković, u proteklih osam meseci iz ovog azila udomljeno je 20 pasa, od kojih je sedam izvezeno u Veliku Britaniju. Ono što je posebno važno je da psi idu u proverene organizacije.

- Na tome smo radili proteklih meseci dok smo čekali dozvolu za izvoz i imamo odličnu saradnju sa tri organizacije u Velikoj Britaniji. Sledi niz obuka, a prva je za upravnika azila i veterinarskog inspektora koji će biti zadužen za popunjavanje "trejsisa", zatim sledi obuka vozača ili pratioca na putovanju koja mora da se obavi u Zagrebu - rekla je Markovićeva.

Azil je nedavno dobio i namensko kombi vozilo, koje su mu zajednički obezbedili Grad Trebinje i britanska organizacija Network For Animals.

- Vozilo će služiti za izvoz pasa, odnosno njihov bezbedan transport. Registrovano je i u "trejsisu", što nam je veoma važno - dodala je Markovićeva.

Obaveze

IZ azila "Danica" apeluju na vlasnike pasa da ispune svoje zakonske obaveze o držanju tih životinja koje podrazumevaju mikročipovanje i sterilizaciju ako vlasnik životinje ne želi štence.

- Samo na ovaj način ćemo sprečiti nove pse na ulicama, a vreme je i da se neodgovorni pojedinci zakonski sankcionišu - rekla je Sanja Marković.

Trebinjski azil za pse postao je verovatno jedan od najorganizovanijih i najmodernijih u regionu. Međutim, u toj ustanovi navode da im je u planu da svoj rad podignu na viši nivo tako što će udomljavati pse, a samim tim osloboditi prostor za one koji su na ulicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)