PROJEKAT UDRUŽENJA DIJABETIČARA I OSTALIH ZAINTERESOVANIH TREBINJACA: Formiran tim za kućne posete

D.Curać

07. 02. 2024. u 05:00

UDRUŽENjE dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje formiralo je tim za kućne posete nepokretnim, slabo pokretnim i slabovidim osobama sa šećernom bolešću, i to iz razloga što se beleži sve veći porast obolelih od dijabetesa na teritoriji tog grada.

ПРОЈЕКАТ УДРУЖЕЊА ДИЈАБЕТИЧАРА И ОСТАЛИХ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ТРЕБИЊАЦА:  Формиран тим за кућне посете

D. Curać

Prošle godine ovo Udruženje i trebinjski Crveni krst zajedno su išli u kućne posete obolelim osobama, a nažalost tada je primećeno da je situacija na terenu loša zbog čega je i formiran dijabetološki tim.

- Lakše je kada odemo kod pacijenta u kuću, vidimo na licu mesta šta mu sve nedostaje za lečenje i potom reagujemo u okviru svojih mogućnosti ili mu damo određeni savet. Naša ideja da se formira dijebetološki tim prihvaćena je od Doma zdravlja bez čije stručne pomoći ne bi mogli, pa evo od 1. februara počeli smo sa pilot-projektom - rekla je Nada Bijedić, predsednica Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje.

Pacijenti će ubuduće imati mogućnost merenja glikoziranog hemoglobina, poznatijeg kao "tromesečni šećer", na preciznom analizatoru, i vršiti i ostala neophodna merenja, edukacije i savetovanja u kućnim uslovima.

- Pretraga se obavi tako što se uzorak krvi uzima iz prsta kao kod svakog drugog kontrolisanja šećera, a nalaz se uzima iz takozvane kapilarne krvi i gotov je za dva minuta. Dobro je znati da za pretragu nije potrebna posebna priprema, a na rezultate ne utiče ni hrana koja je uzimana nekoliko dana pre uzimanja uzoraka krvi - istakla je Nada Bijedić.

Besplatni merači glukoze

U UDRUŽENjU dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje ranijih godina u više navrata delili su besplatne merače šećera u krvi, tako da veliki broj obolelih može sam sebi kontrolisati nivo glukoze i preventivno delovati, s obzirom na to da su im putem Doma zdravlja obezbeđene i tračice za merenje.

I sami pacijenti ne kriju zadovoljstvo što će na ovaj način moći kontrolisati svoje zdravstveno stanje, pogotovo što se radi o osobama koji izuzetno teške odlaze kod lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)