LISICE ZBOG ŠVERCA DROGE: U akciji MUP RS "Spartakus" u hapšene osobe navodno bliske Bojanu Raoniću

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 02. 2024. u 00:13

U POLICIJSKOJ akciji "Spartakus" na području Banjaluke, Zvornika i Istočnog Sarajeva uhapšeno je više osoba koje se dovode, kako nezvanično saznajemo, u vezu sa Bojanom Raonićem (41) iz Zvornika, koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

ЛИСИЦЕ ЗБОГ ШВЕРЦА ДРОГЕ: У акцији  МУП РС Спартакус у хапшене особе наводно блиске Бојану Раонићу

Foto Glas Srpske

U Banjaluci je u sklopu ove akcije uhapšen i poznati banjalučki advokat Dragan Stupar, koji je svojevremeno bio Raonićev advokat.

Akcija se sprovodi po nalogu Tužilaštva BiH, a realizuje je Uprava za organizovani i teški kriminal MUP Srpske. Ne otkrivajući detalje, u Tužilaštvu BiH navode da se "Spartakus" sprovodi protiv osumnjičenih za organizovani prekogranični kriminal povezan sa krijumčarenjem veće količine droge. Dodaju da se aktivnosti realizuju u okviru predmeta sa dokazima iz aplikacija "Skaj" i "Ana".

- S obzirom na to da je predmet u fazi istrage, tužilaštvo nije u mogućnosti dati javnosti više informacija - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema nezvaničnim informacijma, akcija se sprovodi na osnovu intenzivne saradnje i informacija pribavljenih međunarodnom saradnjom sa istražnim organima Belgije i Evropolom.

Kriminalcima 50 lažnih pasoša

TOKOM istrage u okviru akcije "Papirus" u kojoj je osumnjičen Bojan Raonić policija je došla do saznanja da su optuženi izradili najmanje 50 lažnih dokumenata. Utvrđeno je da su, zahvaljujući optuženima, ukradeni identitet imali kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, a i jedno lice koje je uhapšeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

- Traga se za dokazima i tragovima koji se dovode u vezu sa kriminalnom grupom koja se širom Republike Srpske i BiH organizovano bavila trgovinom narkotika, pranjem novca i drugim krivičnim delima - kaže odlično obavešten izvor blizak istrazi.

Bojan Raonić je nedostupan istražnim organima u BiH jer se duži period nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Belgiji, upravo zbog organizovanog kriminala i trgovine narkotika. Inače, protiv Raonića je Tužilaštvo BiH pre par godina podiglo optužnicu u okviru predmeta "Papirus", koji se odnosio na krađe identiteta i nabavljanje krivotvorenih dokumenata BiH kriminalcima iz regiona.

- Optuženi su počinjenjem krivičnih dela ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti su prodavani za iznose koji su dostizali i 6.000 evra, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije, i u jednom slučaju Bugarske - saopštilo je tada Tužilaštvo BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)