MINIMALAC OD 900 KM GASI FIRME? Poslodavci u RS traže suspenziju najniže plate

Невена Бунић
Nevena Bunić

20. 01. 2024. u 06:23

POSLODAVCI u Srpskoj ne mire se sa povećanjem minimalca na 900 KM, zbog čega su poslali zvaničnu inicijativu institucijama Srpske u kojoj traže da se odluka o povećanju najniže plate suspenduje. Ovo je zajednička odluka Unije poslodavaca RS i Privredne komore RS, koji tvrde da su zatrpani zahtevima nezadovoljnih privrednika. Minimalna plata je odlukom Vlade RS od 1. januara povećana sa 700 na 900 KM.

МИНИМАЛАЦ ОД 900 КМ ГАСИ ФИРМЕ? Послодавци у РС траже суспензију најниже плате

Foto Tanjug

- U januaru je nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. još nisu zaključeni. Spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH i druge zemlje u okruženju - navodi  se u saopštenju.

Upozoravaju da ukoliko ne dođe do suspenzije odluke o najnižoj plati, Srpska će se suočiti sa značajnim privrednim padom.

- Doći će do smanjenja broja zaposlenih u privredi, pada produktivnosti, rasta inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sedišta i delatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Srpske - navode u saopštenju.

Ranije je predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić na društvenim mrežama objavio žalbu jednog preduzeća koje se bavi šivenjem. Navodi se da fabrika zapošljava 112 radnika, a da im je za normalno funkcionisanje mesečno potrebno najmanje 120.000 do 150.000 KM bez bilo kakve dobiti.

Traže sastanak u Vladi RS

IZ Unije udruženja poslodavaca poslali su na adrese mnogih firmi iz različitih branši u Srpskoj zahtev da ih do 25. januara informišu o posledicama povećanja najniže plate po njihovo poslovanje. Najavljuju da će nakon što dobiju konkretne informacije inicirati sastanak sa Vladom RS po pitanju ostvarivanja podrške Vlade preduzećima kojima je ugroženo poslovanje nakon povećanja minimalca.

- Pripremajući se za isplatu januarske plate napravili smo probni obračun, koji je pokazao da za kompletan iznos bruto plata odlazi 150.000 KM. Tu su i troškovi toplog obroka od 11.000, zakup poslovnog prostora 8.000 KM, plus redovni mesečni troškovi od 7.000 KM - kazali su u toj fabrici, uz zaključak da im je za sve nabrojano potrebno 176.000 KM.

Trivić ističe da ovo nije usamljen slučaj, i da su brojna preduzeća u problemu.

- Najgore od svega je što se ovo sve dešava u najnerazvijenijim opštinama i što za ta radna mesta ne postoji zamena - dodao je Trivić.

Sa njim se slaže i preduzetnik iz Dervente, Radovan Pazurević.

- Povećanje minimalca je izazov za mnoge preduzetnike. Ako stanje ostane ovako, mnoga preduzeća će smanjiti obim poslovanja, ili se ugasiti. Strani partneri ne žele ni da čuju da moramo povećati cene - kaže Pazurević.

Predsednik Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac za "Novosti" kaže da bi povećanjem minimalca preduzeća koja imaju manju dobit, ili ona koja rade na sivo, mogla biti u problemu ove godine.

- Preduzeća kojima su građevina, tekstil i obuća glavne delatnosti bi mogla biti ugoržena, dok firme iz IT sektora, komunikacija i finansija neće biti u problemu - smatra Grabovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)