AMERIKANCI PONOVO UDARAJU NA SRPSKU: Smeta im svaki potez Milorada Dodika, nazvali ga pretnjom, a njegove izjave opasnim i neodgovornim

Novosti online

16. 01. 2024. u 16:38

AMBASADA Sjedinjenih Američkih Država, poznata po mešanju u unutrašnja pitanja BiH, tvrdi da retorika i delovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju pretnju tom entitetu, Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a da ih naročito brine njegova "secesionistička agenda kojom krši Dejtonski mirovni sporazum".

АМЕРИКАНЦИ ПОНОВО УДАРАЈУ НА СРПСКУ: Смета им сваки потез Милорада Додика, назвали га претњом, а његове изјаве опасним и неодговорним

Foto: Srna

- Nedavne izjave Milorada Dodika su destabilizujuće, neodgovorne i opasne - naveli su za "Radio Slobodna Evropa" iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Iz američke ambasade su dodali da je Republika Srpska "entitet koji je jedan deo Bosne i Hercegovine, podređen državi Bosni i Hercegovini".

- Niti je sada, niti je ikada bila međunarodno priznata država. RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine - istakli su iz Ambasade.

Tvrde da Ustav BiH ne daje pravo na otcepljenje ni entitetu, niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa.

- Takvo delovanje bilo bi neustavno i antidejtonsko. Sjedinjene Države su do sada bezbroj puta vrlo jasno naznačile da će reagovati na antidejtonsko delovanje - kažu iz Ambasade.

Dodik je u nedavnom intervjuu za Rojters otvoreno govorio protiv "međunarodnog mešanja u bosanskohercegovačke poslove".

Kritikujući međunarodnu zajednicu, među kojima i Ambasadu Sjedinjenih Država, Dodik je optužio strane diplomate koji rade u Bosni i Hercegovini da su "antisrpski raspoloženi", osporavajući rad visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kao i učešće stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

- Sjedinjene Države ne predstavljaju pretnju ni za RS ni za težnje njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost - tvrde, međutim, iz Američke ambasade.

Oni navode da politiku Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini podržavaju obe stranke u SAD i da je ta politika dosledna već više od tri decenije.

- Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali - naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Poručeno je i da će Sjedinjene Države i dalje biti uz sve građane Bosne i Hercegovine, dok rade na jačanju demokratije svoje zemlje, razvoju privrede i osiguranju mesta koje njihova zemlja zaslužuje u evroatlantskoj zajednici zemalja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je, međutim, istakao da je sve što je neustavno i antidejtonsko u BiH nametnuo deo međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom, te da je priča ambasadora Majkla Marfija o ustavnosti i legitimitetu u BiH cirkuska predstava za dokone.

Dodik je naveo i da je sve što Marfi radi direktno upereno protiv interesa Republike Srpske, što, kako on navodi, američki ambasador i ne krije, kao što ne može da sakrije ni ozlojeđenost činjenicom da je na izborima Dodik ubedljivo izabran voljom građana Republike Srpske, preneo je RT Balkan.

BONUS VIDEO: BAJA MALI KNINDžA NA PUNOM TRGU KRAJINE: Zapevao i Dodik, Srpska slavi svoj rođendan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!