STIPENDIJE NA KLIK: Mostarska "Prosveta" pomaže obrazovanje Hercegovaca

D.Curać

21. 12. 2023. u 07:30

SRPSKO prosvetno i kulturno društvo "Prosveta" - Gradski odbor Mostar raspisalo je konkurs za dodelu osme "Prosvetine" stipendije "Vladimir Ćorović" za učenike osnovnih i srednjih škola, i za redovne studente u akademskoj 2023/2024. godini sa područja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

СТИПЕНДИЈЕ НА КЛИК: Мостарска Просвета помаже образовање Херцеговаца

foto SPKD Prosvjeta Mostar

Iz "Prosvete" su saopštili da konkurs traje do 25. januara 2024. godine, a da se detaljniji uslovi konkursa mogu potražiti na sajtu tog društva.

- Ove godine, prvi put uvodimo elektronsku prijavu koja je obavezna za učenike srednjih škola i studente, a uputstvo za konkurisanje podnošenjem elektronske prijave, takođe se nalazi na sajtu. Učenici osnovnih škola, samo još ove godine, imaju izbor - mogu da se prijave kao i do sada, dostavljajući papirnu dokumentaciju ili mogu da se prijave elektronski - naveli su iz "Prosvete".

Ističu da je osnovni motiv projekta stipednija podsticanje obrazovanja i uspeha sadašnjih i budućih generacija u Mostaru i Hercegovini i okupljanje stipendista oko najvažnijih životnih vrednosti.

- Tradicija stipendiranja u "Prosveti" stara je koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, a stipendija "Vladimir Ćorović" obnovljena je pre sedam godina. Za to kratko vreme izrasla je iz Mostara u najveći stipendijski fond u Hercegovini. U tom periodu ukupno smo dodelili 533 stipendije i nagrade i prikupili više od 236.000 evra. Prošle godine 175 učenika i studenata sa teritorije naše Eparhije je dobilo stipendije i nagrade - dodali su iz "Prosvete".

Među stipendistima bio i Andrić

MEĐU "Prosvetinim" stipendistima nekada su bili Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, a proteklih sedam godina među "Prosvetine" stipendiste upisala se evropska šampionka u plivanju Lana Pudar, kao i još desetine sjajnih mladih ljudi.

Prosvetina stipendija "Vladimir Ćorović" je privatna inicijativa koju je podržalo više od 130 donatora. Stipendije će biti dodeljene u sledećim iznosima: za osnovce od 6. do 9. razreda 600 KM, za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole 840, za redovne studente 1. godine studija 960, a za ostale redovne studente i studente master studija 1.200 maraka.

glosa - Za sedam godina ukupno dodeljeno 533 stipendija i nagrada i prikupljeno više od 236.000 evra

- Osnovni motiv ovog projekta je podsticanje obrazovanja i uspeha sadašnjih i budućih generacija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona