OBNOVA REZIDENCIJE U HAN PIJESKU: Završena prva faza rekonstrukcije kraljevskog objekta u BiH

D. M.

18. 12. 2023. u 17:46

ZAVRŠENA je prva faza rekonstrukcije vile Karađorđevića na Han Pijesku vredna 600.000 KM i počinju pripreme za predračun za drugu fazu, izjavila je nedavno načelnik opštinskog Odeljenja za privredu, finansije i društvene delatnosti Slavica Ašonja.

ОБНОВА РЕЗИДЕНЦИЈЕ У ХАН ПИЈЕСКУ: Завршена прва фаза реконструкције краљевског објекта у БиХ

Foto: Srna

Navela da su radovi završeni i to za šest meseci kako je i bilo navedeno u ugovoru sa izvođačem. Ašonja je rekla da će tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za drugu fazu rekonstrukcije, vrednu 2.000.000 KM, biti raspisan tokom zime kako bi radovi mogli da počnu na proleće.

Podsetila je da je predračunska vrednost građevinskih radova na rekonstrukciji vile Karađorđevića 3,5 miliona KM.

Prema njenim rečima, rekonstrukcija i sanacija ove vile finansira se iz budžeta opštine Han Pijesak, sredstvima Vlade Srpske i grada Istočno Sarajevo.

Vila Karađorđevića će, kako je ranije rekao načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić, biti stub razvoja turizma u regiji, kao jedini kraljevski objekat u BiH, jer se nalazi na tranzitnom putu prema poznatim turističkim destinacijama - Jadranskom moru i Jahorini gde posetioci mogu da odmore na nadmorskoj visini od 1.100 metara u mestu koje je i zvanično proglašeno vazdušnom banjom.

Podrška Istočnog Sarajeva

GRADSKA uprava Istočno Sarajevo je uplatila 50.000 KM kao podršku obnovi rezidencije Karađorđevića u Han Pijesku, kako je dogovoreno prošle godine tokom posete princa Filip Karađorđević i njegove supruge princeze Danice. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je to skroman doprinos kojim žele da pokažu da cene ono što su Karađorđevići uradili za narod na ovom području, oslobađajući ga od okupatora.

Prema njegovim rečima, objekat će izgledati kao 1921. godine kada je otvoren kao letnja rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića. Objekat je zbog ljudske nebrige u burnim vremenima na ovim prostorima oštećen i potpuno dokrajčen u požaru 2005. godine.

Đurić je rekao da će vila, nakon sanacije, biti otvorenog ugostiteljskog tipa sa smeštajem i imaće vinski podrum, salu za seminare, kraljičin i kraljev apartman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)