CIKOTIĆU TRI GODINE ROBIJE ZBOG PRODAJE ORUŽJA HRVATSKOJ: Bivši ministar odbrane radio na štetu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 12. 2023. u 06:15

BIVŠI ministar odbrane u Savetu ministara BiH Selmo Cikotić i kadar SDA osuđen je juče prvostepenom presudom Suda BiH na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

ЦИКОТИЋУ ТРИ ГОДИНЕ РОБИЈЕ ЗБОГ ПРОДАЈЕ ОРУЖЈА ХРВАТСКОЈ: Бивши министар одбране радио на штету БиХ

Selmo Cikotić, Foto Avaz

Cikotić je proglašen krivim da je u vreme dok je obavljao dužnost ministra odbrane BiH, prilikom rešavanja viškova naoružanja, pogodovao firmi "Skaut" iz Zagreba na štetu BiH.

Kako se navodi, odobrio je četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog i zastarelog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

- Optuženi Cikotić je svesno pogodovao firmi "Skaut" brisanjem određenih elemenata ugovora, čime je smanjivao količinu oružja za koju je bila smanjena potražnja, a povećavao količine naoružanja koje je bilo lakše prodati na tržištu - kazao je predsedavajući Sudskog veća Mirsad Strika.

Strika je napomenuo da je u ugovorima bila klauzula koja je predviđala da se oružje kupuje u zatečenom stanju i da se ne mogu vršiti reklamacije. Naveo je da je u Cikotićevim aktima navođeno da se vrše izmene jer su prvobitno ugovorena sredstva nepovratno uništena.

- Međutim, nema dokumentacije Ministarstva odbrane da su ta sredstva uništena niti da je optuženi tražio da se to utvrdi - rekao je sudija.

Dozvoljena žalba Apelacionom veću

KOD odmeravanja kazne, Veće je ocenilo da je optuženi Cikotić porodičan čovek i da nije ranije osuđivan, a od otežavajućih u obzir je uzelo broj krivično-pravnih radnji. Cikotić je obavezan i da plati sudske troškove. Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom veću Suda BiH.

Da je Cikotić delovao s umišljajem, kako je dodao, pokazuje i činjenica da je u jednom slučaju odobrio zahtev "Skauta" čak i pre nego što ga je ova firma formalno podnela.

Za Veće je neprihvatljiva teza odbrane da su druge službe odgovorne za nepravilnosti, a da je ministar samo potpisivao akte. Obrazovanje i karijera Cikotića, kako je naveo sudija, ukazuju da se ne radi o osobi koja ne bi pročitala akt pre nego što ga potpiše.

- Ovaj flagrantan primer iskorišćavanja pozicije i ovlašćenja podriva poverenje građana u državu - poručio je sudija Strika.

Cikotić je proglašen krivim po svih šest tačaka optužnice, u kojima su navedeni pojedanični iznosi koristi pribavljene "Skautu" koji se kreću od nekoliko desetina hiljada do više od dva miliona američkih dolara.

Strika je rekao da Veće nije moglo utvrditi tačnu visinu štete i da se BiH kao oštećena upućuje na parnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)