IGNORISALI JAK POPLAVNI TALAS: Suđenje bivšem gradonačelniku Doboja zbog katastrofalnih nepogoda 2014.

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 09. 2023. u 07:20

BRANKICA Mitrović, svedok tužilaštva na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odseka civilne zaštite Milku Vidakoviću, izjavila je u Okružnom sudu u Banjaluci da ne traži krivično gonjenje optuženih, jer sebe smatra krivom što joj je u katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine poginuo brat Marko Čakarević.

ИГНОРИСАЛИ ЈАК ПОПЛАВНИ ТАЛАС: Суђење бившем градоначелнику Добоја због катастрофалних непогода 2014.

Obren Petrović suđenje foto mondo ba

Inače, Petrovića i Vidakovića optužnica tereti za izazivanje opšte opasnosti jer su propustili da sprovedu mere i upozore građane na dolazak poplavnog talasa čime su izazvali opasnost za život ljudi i imovine.

Usled toga je, kako se navodi u optužnici, u poplavama poginulo 11 osoba i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

- Meni je u poplavama poginuo brat. Telo je pronađeno devet dana kasnije u Starom gradu, gde je i stanovao. Sebe krivim što nikakve mere nisam preduzela da ga spasem. Ne potražujem ništa od nikoga, samo da se ovo završi - rekla je Mitrovićeva.

Radomir Todorović, koji je u to vreme radio pri Civilnoj zaštiti, ispričao je da je na dan poplave od sedam ujutro bio na poslu, i da zvao kolege u Zenici i Maglaju koji su mu rekli da voda "nadolazi malo jače". Ispričao je da je vodostaj reke Bosne u Doboju bio u porastu, i da je svakih sat vremena rastao za 20 centimetara.

Odbili saslušanje troje svedoka

TUŽILAŠTVO je tražilo da se saslušaju i svedoci Velibor Ubiparipović, Samir Dizdarević i Vesna Dragomirović. Međutim, odbrana je prigovorila pojašnjavajući da se radi o svedocima koje tužilaštvo tokom istrage uopšte nije ispitalo, niti su navedeni u optužnici. Nakon kratkih konsultacija sudsko veće je odbilo saslušanje navedenih svedoka.

- Svaki sat sam obaveštavao svog načelnika i Milka Vidakovića. Oko 15 časova mi je rekao da nema potrebe da ga stalno zovem, već samo kada vodostaji budu na plus 400 centimetara, jer se na 450 proglašava vanredna odbrana od poplava. Rekao mi je da su već imali Štab, da prikupljaju podatke - rekao je Todorović.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!