U BATKOVIĆU PRVA FIJAKERIJADA: U seoskom parku "Lipik" desetak jahača konja i 30 kočija iz semberskih i majevičkih mesta

B.Milošević

20. 09. 2023. u 11:58

PORED tradicionalnog moto-festa i takmičenja folkloraša "Graja iz lipovog gaja", Batković je od sada bogatiji za još jednu manifestaciju, ovoga puta organizovana je prva, ali sigurno ne i poslednja fijakerijada i jagnjijada.

У БАТКОВИЋУ ПРВА ФИЈАКЕРИЈАДА: У сеоском парку Липик десетак јахача коња и 30 кочија из семберских и мајевичких места

Foto: B. Milošević

Željko Despotović, jedan od organizatora ove manifestacije, kaže da se u seoskom parku "Lipik" okupilo desetak jahača konja i trideset fijakera iz semberskih i majevičkih mesta, iz Broca, Ugljevika, Dvorova, Zagona, Čađavice, Velike Obarske, Crnjelova i Batkovića.

- Želja nam je da ovo postane tradicionalno okupljanje i druženje ljubitelja konja, vlasnika čeza i fijakera, a za inat nevolji sa svinjskom kugom, organizovali smo takmičenje u pečenju jagnjadi. Žiri će na kraju proglasiti pobednika, ali samim tim što smo se okupili u ovolikom broju, svi smo pobednici - kaže Željko.

Pomoć u organizaciji fijakerijade pružili su i članovi Moto- kluba "Krečar". Mirko Nikolić, predsednik ovog kluba, kaže da je u ova smušena vremena druženje ljudi najbolji lek.

- Svi ljubitelji konja iz Semberije našli su se u Lipiku, na lepom druženju, da razmene mišljenja, a bogami, i da se makar na jedan dan izmaknu od svih problema koji ih prate ove godine. Moto-klub iz Batkovića, pored okupljanja bajkera iz Evrope, u selu je organizovao koncerte "Ju grupe", "Riblje čorbe". Folklorašima SKUD "Lazarica" za manifestaciju "Graja iz lipovog gaja" dolaze u goste folkloraši iz Srbije, Austrije, Hrvatske, i sve skupa, čini, da se omladina sve više okuplja u selu - kaže Nikolić.

Ćilimi

STARO pravilo da na lepom fijakeru još lepše stoji lep ćilim, ispoštovali su učesnici fijakerijade iz Zagona, koji su ukrasili fijakere sa ćilimima, koje je tkala Cvijeta Stanišić iz tog mesta.

Svi učesnici manifestacije, sa fijakerima, dvokolicama i ostalim vozilima, prodefilovali su seoskim ulicama Batkovića, a najveću pažnju su privukle devojke koje su bez imalo straha jahale rasne konje. Dušanka Mirković iz Donjeg Zabrđa kod Ugljevika, kaže da je ljubav prema konjima nasledila od dede, a Jovana Pravdić, učenica Veterinarske škole na fijakerijadu je stigla u društvu oca Miodraga.

- Ćerka obožava životinje, pa sam joj pre nekoliko godina kupio konja - kaže Miodrag. - I moj deda je imao konje, i još čuvamo njegove pehare i diplome sa konjičkih trka iz pedesetih godina. Čudna je ta ljubav prema konjima.

Učesnike fijakerijade i mnogobrojne goste, prijatno je iznenadilo prisustvo gostiju iz Tajlanda. Naime, Aj Nikolić simpatična Tajlanđanka, odnedavno je semberska snaha, udata za Viktora Nikolića iz Broca. Viktorova majka Svetlana kaže da su u goste stigli snahini deda i baba, jer se ovih dana priprema njihovo venčanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava