MEĐUNARODNI ZVANIČNICI PRIZNALI: Dodik je u pravu kad traži da se poštuje Dejtonski sporazum

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 19:58

POLITIČKI analitičari ocenjuju da je slivanje različitih namera i interesa zapadnih sila uzrok političke konfuzije u BiH. Krajnja namera je, tvrde, sprečiti dogovor i prosperitet.

МЕЂУНАРОДНИ ЗВАНИЧНИЦИ ПРИЗНАЛИ: Додик је у праву кад тражи да се поштује Дејтонски споразум

Foto: Printskrin

Potvrda tome je i izjava predsednika Srbije Aleksandara Vučića, da su mu svojevremeno međunarodni zvaničnici potvrdili da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu u vezi sa zahtevima za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Pribojavaju se navodnog "malignog" ruskog uticaja, a Balkan je još od 90-ih interesno područje zapadnih sila, kažu analitičari. Ocenjuju da su kreirali Dejtonski sporazum, da bi ga, tumačeći kako im kad zatreba, BiH držali na tankom ledu. Priznaju, ali ne javno, da su vlasti Srpske u pravu. Potvrdio je to i predsednik Srbije.

- Lično sam razgovarao, kada su me molili da razgovaram sa Dodikom oko spuštanja tenzija, ja sam im rekao nije mi to problem, ali vi morate da mi kažete gde Dodik nije u pravu oko dva zahteva koji se tiču poštovanja Dejtonskog sporazuma. I tada su mi međunarodni predstavnici rekli - da, u pravu je, ali mora da prođe vreme. Prošlo je više od godinu dana, a oni su nastavili da pritiskaju Republiku Srpsku - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Arogancija i sila zemalja Kvinte i SAD, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević, napominjući da zapadni faktori svesno ignorišu i Dejtonski sporazum i međunarodno pravo.

Foto: V. Tripić

- Oni znaju da se nešto radi protivpravno, na silu, a i dalje pokušavaju da to provedu na svaki način. Mislim da se radi i o sujeti nekih država, posebno Nemačke, koja ima specifične interese kada je riječ o BiH. Šmit je nemački političar i nema političke volje i spremnosti da Nemačka prizna da je to imenovanje pokušaj legalizacije mimo svih propisa i međunarodnih i Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Zoran Milivojević, penzionisani diplomata.

Na snazi je zakon jačeg, pravda je na čekanju, ocjenjuje i politikolog Filip Matić. Kaže da slovo zakona, domaćih i međunarodnih i pravo jesu uz Republiku Srpsku. Predsednik Srbije je samo potvrdio licemeran odnos međunarodne zajednice, kaže Matić.

- Nastoje činiti štetu Srbima i namjerno se postepeno prenose nadležnosti, kako bi se Srbi držali pod budnom kontrolom, ali nikada neće dozvoliti da Bošnjaci budu sami u ovoj državi, jer će dobiti jednu čistu islamsku državu - poručio je Matić.

Stara rimska poslovica: "Zavadi, pa vladaj", ali ne dopire do svesti sarajevske političke čaršije. Aplaudiraju Šmitovim nametnutim zakonima, uvereni da su sudskim procesom postavili zamku predsedniku Republike Srpske. Zaboravljaju, volja srpskog naroda neće upasti u tu zamku!

(RTRS)

BONUS VIDEO:

VUČIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Predsednik obilazi novoizgrađeni vrtić u Srpcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!