REPUBLIKA SRPSKA: Pravo na borački dodatak moguće ostvariti već od 1. oktobra

Novosti online

18. 09. 2023. u 19:00

SVI bivši borci Vojske Republike Srpske, bez obzira na kategoriju, već od 1. oktobra ove godine, nakon što podnesu zahtev, uz uslov da su bili u zoni borbenih dejstava, moći će da ostvare pravo na dobijanje jedinstvenog mesečnog boračkog dodatka.

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Право на борачки додатак могуће остварити већ од 1. октобра

Foto: Profimedia

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Danijel Egić navodeći kako je u proteklih nekoliko dana bilo mnogo nejasnoća, ali i netačnih navoda o tome ko sve može postati korisnik ovog jedinstvenog mesečnog boračkog dodatka.

- Svi borci od prve do sedme kategorije sada imaju pravo na ovaj dodatak. Do sada su ga dobijali samo oni koji su imali više od 60 godina, ali je to promenjeno i tu starosnu granicu smo spustili na 45 godina. Uzimaće se u obzir broj meseci provedenih u zoni borbenih dejstava te množiti sa 2,2, odnosno tri marke. Šta to znači: oni koji, recimo, sada podnesu zahtev, već od 1. oktobra, pa do kraja ove godine, ostvariće pravo na dobijanje mesečnog boračkog dodatka po koeficijentu 2,2, a nakon toga tri marke. Ovde treba da pojasnimo još jednu vrlo bitnu stvar, ljudi koji možda imaju određeni broj meseci učešća u ratu, a nisu bili u zoni borbenih dejstava, neće moći ostvariti ovaj mesečni borački dodatak. I to je nešto što mnogi nisu shvatili - istakao je Egić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)