KAKO DO POSLA: Više novca za zapošljavanje invalida u Srpskoj

D.Curać

14. 09. 2023. u 06:00

U ORGANIZACIJI Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske u Trebinju je održana radionica sa udruženjima iz istočne Hercegovine, na kojoj je bilo govora o zapošljavanju invalida.

КАКО ДО ПОСЛА: Више новца за запошљавање инвалида у Српској

D. Curać

Položaj lica sa invaliditetom godinama je nepromenjen u Srpskoj, kaže Miroslav Andrić, predsednik Udruženja amputiraca Trebinje, a bez obzira na određene pogodnosti prilikom samozapošljavanja tih kategorija, i dalje ostaju određeni problemi.

- Da bi se firma osnovala doprinosi se vraćaju i to je dobro. Međutim, da bi se ostvarila prava treba ostvariti i dobit, treba napraviti promet, a onda postoje porezi i na dobit i promet. Sve to kada se ukalkuliše i složi dolazi do problema, pa se dešava da dođu u težu materijalnu situaciju - istakao je Andrić.

U ovom Fondu kažu da je ova radionica nastavak sastanaka započetih pre dve godine sa udruženjima.

- Ono što ja mogu reći je da smo za 2023. planirali i izdvojili određeni deo sredstava što predstavlja najviše od osnivanja Fonda od 2005, tako da će putem naših programa ukupno za Srpsku biti plasirano oko sedam miliona maraka. Tu su povrat doprinosa i novčani stimulans za nova radna mesta - rekao je Stevica Dronjak, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju invalida RS.

Ubrzane procedure

U FONDU za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS navode i da procedura za ostvarivanje prava prilikom zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom nije komplikovana, a da se nakon podnošenja zahteva za manje od sedam dana dobijaju rešenja.

Kada su u pitanju poslodavci, u poslednje dve godine vlada veća zainteresovanost za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Moram istaći da su ranije izdaci bili daleko veći nego sada za registraciju poljoprivrednih i komercijalnih gazdinstava gde su nosioci uglavnom ratni vojni invalidi - dodao je Dronjak.

ć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)