ŠMIT BRIŠE GRANICE SRPSKE: Nemački diplomata iskoračio u svojoj borbi protiv RS - opet kršeći Dejtonski sporazum

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 09. 2023. u 09:00

IZMEĐU entiteta Republika Srpska i Federacija BiH postoji granica i tako je zapisano u Aneksu 2 Dejtonskog sporazuma. I svaki pokušaj da se ona nazove nekim drugim imenom ili da se osporava njeno postojanje je negiranje i rušenje "Dejtona".

ШМИТ БРИШЕ ГРАНИЦЕ СРПСКЕ: Немачки дипломата искорачио у својој борби против РС - опет кршећи Дејтонски споразум

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Ovako iz Republike Srpske reaguju na izjavu Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, a koji je povodom protesta u Srpskoj, koji su održani na granici sa Federacijom BiH izjavio da "međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, nego isključivo administrativna linija".

Foto Arhiva/EPA

Inače, Aneks 2 Dejtonskog sporazuma ima naziv "Sporazum o međuentitetskoj liniji razgraničenja" koji su potpisale tri strane - Republika BiH, Federacija BiH i Republika Srpska.

Kroz odredbe ovog Sporazuma je jasno da se zapravo radi o samo dve strane - Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Tako u članu 1 stoji:

"Granica između Federacije BiH i Republike Srpske ("međuentiteska linija razgraničenja") će biti onakva kakva je ucrtana u geografskoj karti koja se nalazi u prilogu." Radi se o 'Prilogu Aneksa 2.' koji pod a) ima putnu mapu Unprofora razmere 1:600.000 i b) topografske mape razmera 1:50.000. Na osnovu priložene mape razmera 1:600.000, strane traže od Ministarstva odbrane SAD da topografsku mapu razmere 1:50.000 koja će se sastojati od onoliko lista mapa koliko bude potrebno da bi se obezbedilo preciznije određivanje granične linije između entiteta. Takva mapa će biti uključena kao integralni deo ovog Dodatka, a strane su saglasne da prihvate takvu mapu kao kontrolnu i definitivnu u sve svrhe."

Ovaj Prilog je veoma značajan jer se radi o teritorijalnom razgraničenju između dva entiteta, urađenom prema video-mapama koje je imala američka strana i koje su bile veoma detaljne.

Poruke mržnje protiv Srba

TUŽILAŠTVO BiH otvorilo je predmet o transparentima sa uvredljivim porukama Srbima, koji su bili istaknuti blizu zgrade Suda i ove ustanove u Sarajevu. - U vezi sa informacijama koje su se pojavile u medijima, otvoren je predmet i dat je u rad kod postupajućeg tužioca, koji će se odrediti o daljim aktivnostima, te utvrditi postoje li u tome elementi krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145 a Krivičnog zakona BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH za Srnu. Na transparentima je pisalo "Sledeći put nećete morati lagati da smo vas oterali iz Sarajeva i okoline" i "Četnici su najveće kukavice". Transparenti su zakačeni prekjuče na ogradu u blizini Suda i Tužilaštva BiH.

Foto: RTRS

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je zadatak Kristijana Šmita da deklasira Srpsku, i da nisu tačne njegove izjave o nepostojanju granice među entitetima, te da Srpska neće posustati pred pritiscima.

- Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja - razgraničenje je ovde ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon - rekao je Dodik.

Foto: Z.Jovanović

On je konstatovao da oni koji aplaudiraju Šmitu očekuju da Srbi imaju probleme.

- Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne okleva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsednika. Ali ona neće posustati pred pritiscima. Pričajte o separaciji, o secesiji, ali Republika Srpska mora da bude poštovana - jasan je Dodik.

Milan Petković, poslanik u Parlamentu BiH i zamenik predsednika Ustavne komisije PBiH, kaže za "Novosti" da je očito u BiH na sceni poništavanje svih prava entiteta, pre svega RS, i da se želi unitarna BiH, koja je bila san ratnog rukovodstva Republike BiH, ali i dela međunarodne zajednice.

- Dejtonski sporazum jasno je definisao da postoje granice između entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, jer da ne postoje granice, onda ne bi bilo ni entiteta, odnosno RS. To je kao da kažete da opštine i gradovi nemaju granice. Pa kako bi se znalo dokle se prostiru opštine i gradovi. Bilo kakvo negiranje postojanja granica je negiranje postojanje entiteta, odnosno negiranje Dejtonskog sporazuma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)