TRAŽI SE KREVET VIŠE: Banjalučki studenti se zbog paprenih kirija bore za besplatan smeštaj u domovima

N. LAZUKIĆ

03. 08. 2023. u 13:07 >> 11:05

BANjALUČKI studenti imaju razlog više da se dobrim prosekom izbore da budu na budžetu i dobiju besplatan smeštaj, dok za one druge ostaje opcija privatnog smeštaja koji je u gradu na Vrbasu drastično poskupeo u odnosu na prošlu godinu.

ТРАЖИ СЕ КРЕВЕТ ВИШЕ: Бањалучки студенти се због папрених кирија боре за бесплатан смештај у домовима

Foto: Ustupljena fotografija

Konkurs za smeštaj u Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka se raspisuje početkom septembra. Da bi ostvarili pravo na besplatan smeštaj studenti moraju da zadovolje prosek ocena i upadnu na budžet. Za kategorije višečlanih porodica, osobe sa invaliditetom i decu poginulih boraca postoje posebne regulative na osnovu kojih student može konkurisati za dom.Računa se i udaljenost od Banjaluke.

Banjalučki Studentski dom sa četiri paviljona raspolaže ukupno sa 1.350 kreveta. Vlada Srpske finansira smeštaj studentima koji su na budžetu, a jedini trošak za ishranu koji za tri obroka dnevno iznosi tri KM što na mesečnom nivou iznosi 90 KM.

- Ispod crte su nam ostajali studenti sa prosekom 4,75. Zato ćemo zajedno sa Ministarstvom od ove godine povećati kvotu smeštaja za brucoše - rekao je direktor SC "Nikola Tesla" Banjaluka Dragoslav Topić i dodao da na jesen planiraju rekonstrukciju fasade prvog i drugog paviljona.

Uslovi života u studentskim paviljonima su zadovoljavajući, iako, kako kažu studenti, može da se još poradi na tome.

Privatni smeštaj - udar na džep

PREMA podacima agencija za izdavanje stanova cene zakupa zavise od lokacije i opremljenosti. Primetno je kažu da roditelji ne mogu priuštiti deci skup privatni smeštaj.

- Cena zakupa bolje opremljenih stanova je od 700 do 800 KM, dok je niža cena od 500 do 600, pa i 350 KM - kažu u agenciji za nekretnine.

- Ko se odluči na život u domu, biće bogatiji za još jednu vrstu studiranja - životnog. Stanovanje u malom prostoru nauči čoveka da je razgovor dragoceno rešenje za svaki problem, a steknu se i prijatelji. Uči se u čitaonici da ne smetamo jedni drugima - kaže studentkinja Andrijana B. koja dve godine živi u domu.

Nataša M. stanuje u četvrtom paviljonu koji je najnoviji i najbliži fakultetu.

- Trenutno je besplatno tako da je i to velika prednost. Ranijih godina smo plaćali 65 KM mesečno uz troškove ishrane. Nedostaci su što nemamo frižider u sobama i leti je prevruće. Klimu imaju sobe u domu koje se izdaju kao hostel, a studentske ne. Menza bi mogla biti raznovrsnija, internet bolji - kazala je Nataša M. za "Novosti".

Kada su u pitanju prvi i drugi paviljon koji su nešto stariji, Marko S. je podelio svoje iskustvo:

- Ako neko traži luksuz neće se pronaći u prvom i drugom paviljonu, ali mnogo toga pozitivnog će svakako ostati u sećanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić