SVIM SNAGAMA PROTIV OPASNOG ENERGENTA: Pogon termoelektrane u Gacku ne zadovoljava ekološke uslove

D.Curać

31. 07. 2023. u 06:30

NAJAVA da postoji mogućnost da Rudnik i Termoelektrana Gacko spaljuju RDF goriva, naišla je na oštro protivljenje radnika tog preduzeća, ali i građana Gacka, s obzirom na to da je gatačka termoelektrana jedan od najvećih zagađivača u regionu. RDF je zapravo gorivo proizvedeno od različitih vidova otpada, kao što je komunalni čvrsti, industrijski ili komercijalni otpad, a spaljivalo bi se prilikom zagrejavanja parnog kotla.

СВИМ СНАГАМА ПРОТИВ ОПАСНОГ ЕНЕРГЕНТА: Погон термоелектране у Гацку  не задовољава еколошке услове

Foto: D, Curać

Tim povodom Sindikat RiTe Gacko izdao je nedavno saopštenje u kojem navode da će golim životima braniti spaljivanje RDF otpada, jer pogon tog preduzeća ne zadovoljava ekološke uslove.

- Ukoliko se Uprava RiTE Gacko odluči na bilo koji korak ili da pravi skladiste za RDF otpad ili da ga sagoreva u kotlu TE, s pravom ćemo im dati epitet "Ubica naroda Gacka", a ovim putem obaveštavamo sve da nećemo iskoristiti samo sindikalne vidove borbe nego i sve druge kako bi smo zaštitili živote naših porodica i naše dece - naveli su radnici RiTe.

Direktor RiTE Gacko, Maksim Skoko kaže da se još uvek sprovode ispitivanja i tek ako institucije daju pozitivno mišljenje, to preduzeće bi moglo u svojim kotlovima spaljivati RDF gorivo.

- Nikakavog spaljivanja nema ukoliko 100 odsto ekologija nije zadovoljena i zdravlje ljudi, pa tek onda i da li ispunjavamo tehničko - tehnološke okolnosti. Radimo odgovarajuće analize, za takav proces potrebno je niz rekonstrukcija na čitavom sistemu, a postavlja se pitanje ima li uopšte smisla - kaže Skoko.

Protesti zbog pepela

U RUDNIKU i TE Gacko trenutno je u toku remont zbog čega nije u pogonu i trenutno nema zagađanje. Podsetimo, sredinom maja ispred tog preduzeća održani su protesti građana zbog enornimih količina pepela i prašine kojim se godinama zasipa Gacko, a zbog čega stanovnici opštine strahuju za svoje zdravlje.

I ekolozi upozoravaju da se radi o opasnom i besmislenom projektu, pogotovo što u ranijim studijama nije detaljno obrazloženo šta sve tačno podrazumeva spaljivanje RDF goriva u TE Gacko, koja je inače poznato po enormnom zagađenju vazduha.

- Prethodna studija je veoma loše urađena i nepotpuna. U osnovi veliki je problem što, između ostalog, otpad koji bi bio korišćen definisan tako da do 20 odsto može biti otpad iz kategorije ostalih što ne znamo šta znači. Može uključivati i opasan otpad - istakao je Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

S druge strane, dodaje Kalaba, RiTe Gacko već decenijama muku muči sa otvaranjem novog rudnika, što je tehnički izazovno, ali bi trebalo biti jednostavnije nego uspostvljanje kompletnog novog sistema za funkcionisanje RDF postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SREDOZEMNO MORE U EGIPTU NA KAKVO NISTE NAVIKLI! 8 , 11 ili 12 dana već od 639€ All Inclusive