NOVINARSKA REČ NA UDARU: Uprkos upozorenjima, predlog zakona ipak pred poslanicima RS

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 07. 2023. u 10:55

PREDSTAVNICI medija, aktivisti i brojni građani okupili su se juče u centru Banjaluke i u znak protesta na Trgu Krajine i održali protestnu šetnju do Narodne skupštine RS u kojoj poslanici raspravljaju i glasaju o uvođenju klevete u Krivični zakonik RS. Nakon višemesečnih upozorenja i pozivanja da se zaštiti sloboda govora i povuče skandalozna odredba koja klevetu kvalifikuje kao krivično delo, predlog tog zakona je ipak pred poslanicima.

НОВИНАРСКА РЕЧ НА УДАРУ: Упркос упозорењима, предлог закона ипак пред посланицима РС

Novinari protest Banjaluak foto SM

Sa Trga Krajine su poslate poruke da se preko ovakvih represivnih zakonskih rešenja vraćamo dve decenije unazad. Novinari, aktivisti i brojni drugi građani pozvali su predstavnike vlasti da još jednom razmisle, da se urazume i odustanu od kriminalizacije klevete.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da smo u poslednje dve decenije samo u jednom zakonu bili ispred regiona, pa čak i EU.

- Pre više od 20 godina ukinuli smo krivično delo klevete i bili smo prvi u regionu. Pre Federacije BiH. Time smo se ponosili. Sada je vlast Srpske odlučila da okrene leđa UN, Savetu Evrope, OEBS-u, Evropskoj komisiji. Poručila je zaštitnicima ljudskih prava i sloboda, novinarskim udruženjima da ih ne zanima šta pričaju i da žele da se zaštite od istine. Zato je ovo pitanje slobode svakog pojedinca - rekao je Vukelić.

Upozorio je da ako ovaj zakon prođe, sutra možemo očekivati da nam oduzmu slobodu kretanja, slobodu obrazovanja i sva ostala prava koje imamo po Ustavu RS. Izjave predstavnika vlasti da zemlje EU takođe imaju kriminalizovanu klevetu, nazvao je iskrivljivanjem istine.

Odbili da skinu s dnevnog reda

NARODNA skupština RS odbila je na sednici u utorak predlog poslanice SDS Maje Dragojević Stojnić da se kriminalizacija klevete skine s dnevnog reda. Od 69 prisutnih poslanika, za je bio samo 21 poslanik. Dragojević Stojnićeva je rekla da joj je žao što su samo predstavnici SDS, PDP i Nebojša Vukanović iz liste "Za pravdu i red" glasali za skidanje s dnevnog reda, a da su ostali bili uzdržani.

- Namerno iskrivljuju činjenice, da kleveta je u nekim zemljama u krivičnom zakonu, ali moramo znati da su to zemlje poznate po poštenom suđenju, sudijama i tužiocima, koje ne kontrolišu političari. Ponavljaju da su smanjili kazne i da time treba da budemo zadovoljni, ali problem je u krivičnom procesu koji može trajati pet godina. Možete dobiti desetine takvih prijava jer njih neće plaćati funkcioneri i političari već vi, iz budžeta RS - ističe Vukelić.

Dodaje da će celi sistem, policija i tužilaštvo biti upregnuti da dokažu da je neko oklevetao komšiju ili nekog funkcionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)