U USTAVNOM SUDU SAMO BOŠNJACI: Posle izjave člana SDP Heleza o "crvenoj liniji" u pravosuđu BiH

T. CVIJETIĆ

15. 07. 2023. u 07:15

BOŠNjAČKI političar i perjanica SDP Zukan Helez izjavio je da "ukoliko stranci odu, u Ustavnom sudu BiH treba da sedi pet Bošnjaka i da je to crvena linija".

У УСТАВНОМ СУДУ САМО БОШЊАЦИ: После изјаве члана СДП Хелеза о црвеној линији у правосуђу БиХ

Foto: Printskrin/RTRS

Na ove reči ubrzo je usledila oštra poruka delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježane Novaković Bursać.

- Za destrukciju BiH i njenih unutrašnjih odnosa nema efektnije aktivnosti nego kad je krupnim rečima brani Zukan Helez, presuđeni davalac lažnih iskaza i demonstrator "hrabrosti" u kafanskim tučama - poručila je Snježana Novaković Bursać.

On je naglasila da nije tako ni loše da dva konstitutivna naroda u BiH, Srbi i Hrvati, a posebno deo međunarodne zajednice, s vremena na vreme, čuju iskrene namere Heleza i sličnih perjanica SDP.

- Oni se već decenijama prikrivaju iza narativa građanštine koji se ekspresno istopi čim ih ponesu svetla reflektora, mrvice vlasti ili nešto slično. Tada nestane i ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja BiH) i "Dejtona", i svega onog što podrazumeva ravnopravnost konstitutivnih naroda, a pojavi se slika BiH kojom dominiraju Bošnjaci i stavovi o "njihovim" Oružanim snagama, Sipi, Obaveštajnoj agenciji, Graničnoj policiji i svemu onome što Zukan mašta - od protivvazdušne odbrane do krstarećih raketa i "crvenih linija" - naglasila je Bursaćeva.

Pre vremena razrešen

USTAVNI sud BiH razrešio je Zlatka Kneževića dužnosti sudije/potpredsednika pre isteka vremena na koje je izabran, a na sednici je odbijeno da se raspravlja o poništenju odluke o izmeni Pravila ovog suda. Knežević je razrešen na njegov zahtev od 29. juna, zbog odlaska u penziju 2. januara 2024. godine.

Ona je naglasila da su Ustav BiH, Dejtonski sporazum i nadležnosti koje oni predviđaju jedine crvene linije kojih se pridržavaju predstavnici Republike Srpske i koje nastoje da sačuvaju, uprkos raznim pokušajima majorizacije i ugnjetavanja koji dolaze iz miljea u kome obitavaju Helez i njemu slični.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona