SRPSKA ODJAVLJUJE USTAVNI SUD BIH: Posebna sednica Narodne skupštine RS

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 06. 2023. u 19:23

NARODNA skupštine Republike Srpske održaće u utorak dve posebne sednice.

СРПСКА ОДЈАВЉУЈЕ УСТАВНИ СУД БИХ: Посебна седница Народне скупштине РС

Foto D. Pozderović

Na jednoj će se raspravljati o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj - po hitnom postupku, a druga  će biti o vetu srpskog člana Predsedništva BiH kada je reč o Pridlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, a što bi značilo i slobodno kretanje sa dokumentima tzv Kosovo.

Željka Cvijanović srpski član i predsedavajuća PBiH bila je protiv ove tačke a druga dva člana PBiH za, pa je srpski član stavio veto na ovu odluku i taj veto mora da potvrdi Narodna skupština RS sa dvotrećinskim brojem glasova. Inače Srpska je odlučna da donese odluku o neprimenjivanju odluka Ustavni sud BiH ,a nakon što je sud izmenio pravilnik o radu da može zasedati bez dvojice sudija iz RS. Takođe Ustavni sud BiH je  donosio odluke o imovini RS, a koje institucije RS ne priznaju. Iz RS najavljuju i da će predložiti Zakon o Ustavnom sudu BiH koji ide dalje u proceduru u Parlament BiH.

- Sinhronizovana akcija OHR i Ustavnog suda BiH u pokušaju otimanja imovine Srpske prekinuta je našom odlukom da se ne objavljuju odluke OHR u Službenom glasniku. Imamo pravo da se preventivno borimo protiv otimanja imovine, ali i neustavnikh odluka koje bi remetile Dejtonski sporazum, a koji je entitetima dao imovinu. To se sada pokušava problematizovati odlukama Ustavnog suda BiH, ali mi smatramo da je prirodno naše pravo na odbranu te da ono ima izvorište u povelji UN i evropskim konvencijama - rekao je Nenad Stevandić, predsendik Narodne skupštine RS.

On je dodao da su sazivači osme posebne sednice na temu Ustavnog suda BiH predsednik RS Milorad Dodik, Vlada RS, svi poslanici i srpski član i predsedavajuća PBiH Željka Cvijanović.

- Ukoliko se usvoji Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, onda taj sud neće ni moći da poništava odluke Narodne skupštine, pogotovo one o imovini. Dakle, ovim aktom se rešavaju svi ti prethodni problemi, rekao je Stevandić i dodao da bi navedeni akt trebao da stupi na snagu drugi dan od usvajanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)