SRPSKOJ SU NAJPOTREBNIJI MAJSTORI: Počeo upis u Srednje škole u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 06. 2023. u 06:35

U Republici Srpskoj počeo je upis u srednje škole u školskoj 2023/2024. godini za 10.089 učenika.

СРПСКОЈ СУ НАЈПОТРЕБНИЈИ  МАЈСТОРИ: Почео упис у Средње школе  у Републици Српској

Foto>S.Misljenovic

 Upis učenika obavlja se u dva upisna roka, junskom - od danas do 30. juna, i julskom - od 3. do 14. jula.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova počeo je juče, a za učenike koji imaju manje od 60 bodova upis počinje 26. juna. Privrednici i poslodavci apeluju na đake da se u što većem broju okrenu zanatima koji su na ceni jer, kako kažu, radnici raznih profila, u građevinarstvu, ugostiteljstvu, metalskoj i tekstilnoj industriji, traže se na svakom koraku. Oni kažu da su Srpskoj potrebni zanati svih mogućih profila, a ne samo pravnici i ekonomisti kojih ima na hiljade.

Kako bi pomoglo privrednoj zajednici u RS, Ministarstvo prosvete i kulture je u skladu sa predlozima jedinica lokalne samouprave i privrede definisalo listu deficitarnih zanimanja, za koje su obezbeđene stipendije i naknade za prevoz, a predviđen je upis 772 učenika u 23 zanimanja, u 36 škola u 23 lokalne zajednice.

- Neka od najčešćih zanimanja koja su definisana kao deficitarna su u struci Mašinstvo i obrada metala bravar-zavarivač i u struci Elektrotehnika električar-elektroinstalater - dodali su iz Ministarstva.

Bodovanje rezultata

Budućim srednjoškolcima pri upisu se boduju rezultati u uspehu u oba zanimanja, smera ili odseka, dok se rangiranje vrši prema uspehu u oba zanimanja, smera ili odseka. Redosled kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi, posebnog uspeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umetničke škole.

U Srpskoj je velika potražnja za radnom snagom, pogotovo zanatima, i ako RS ne odškoluje ovaj kadar biće prinuđena da dovodi sve više radnika iz inostranstva, kažu sagovornici Novosti. Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kaže da kada gledamo prerađivačku industriju i uslužne delatnosti, prosto nema grane privrede u RS u kojoj ne fale radnici.

- Zahtevi privrede su ogromni za radnu snagu. Iako smo pre dve godine ušli u priču oko deficitarnih zanimanja, još nije završen prvi ciklus i nemamo na tržištu odškolovane đake za zanate. Treba se okrenuti i dokvalifikaciji odraslih kako bi ljudi mogli da se prebace na druga zanimanja. Škole moraju staviti akcenat na zanimanja koja će odmah biti ubačena u privredu, a naši novi radnici se mogu tokom rada doškolovavati i usavršavati, kaže Ćorić.

Banjalučanka Gorana V. kaže da od ove godine ima dva srednjoškolca u kući.

- Jedan sin se školuje za automehaničara, a drugi će u ugostiteljstvo i to za konobara ili kuvara. Na njemu je da odluči. Ovo su dobra zanimanja od kojih se uvek može dobro živeti, a posla ima. Ako budu imali želju da posle srednje škole idu na fakultet, na njima je, ali će imati zanate od kojih će uvek moći sebi da zarade finu platu - kaže Gorana.

Prema predlogu plana upisa, novi srednjoškolci biće raspoređeni u 455 odeljenja i to 2.466 učenika ili 25 odsto u zanimanja trećeg stepena složenosti i 7.623 ili oko 75 odsto učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, od čega 1.636 učenika gimnazije ili 16 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave