VELIKI BROJ NEVESINJACA TRAŽIO POMOĆ U DOMU ZDRAVLJA: Neisprava voda ili virus uzrok stomačnih tegoba?

D.Curać

06. 06. 2023. u 07:16

NADLEŽNI u opštini Nevesinje tvrde da je voda u tom gradu ispravna za piće, te da ona nije bila uzrok epidemije zbog koje je u tom gradu veliki broj Nevesinjaca tražio pomoć u Domu zdravlja zbog stomačnih tegoba.

ВЕЛИКИ БРОЈ НЕВЕСИЊАЦА ТРАЖИО ПОМОЋ У ДОМУ ЗДРАВЉА: Неисправа вода или вирус узрок стомачних тегоба?

D. Curać

U poslednjih sedam dana lokalnom Domu zdravlja javilo se 223 građana, a u prvim trenucima, kada je u samo dva dana njih oko 150 imalo stomačne tegobe, Nevesinjem se proširila nepotvrđena informacija da su se građani otrovali neispravnom vodom. Sve je dodatno zbunilo saopštenje "Vodovoda Nevesinje", koje je tada tvrdilo da je voda ispravna za piće priloživši dokumenta na kom se, ipak, videlo da u vodi ima bakterije ešerihije koli.

Direktor Slaviša Soknić sada se izvinio građanima što je dostavio taj nalaz, navodeći da se radi o internoj analizi koja nije relevanta, odnosno da je u svim analizama Instituta za javno zdravstvo RS potvrđeno da je voda ispravna za piće.

- To je bila naša interna metoda, izvinio sam se, bila je greška što smo objavili taj dokument usled pritiska javnosti. Urađen je nalaz u Institutu za javno zdravstvo RS, nema prisustva ešerihije koli, voda je ispravna - istakao je Soknić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, takođe je potvrdio da je poslednja analiza pokazala da je voda ispravna za piće.

Traže ostavku direktora

O OVOM slučaju oglasili su se i u nevesinjskom SDS-u, odnosno poslanik "Liste za pravdu i red" u NS RS Zagorka Grahovac. Oni tvrde da nadležni u Nevesinju ne govore istinu, jer se u dokumentu koji su objavili pokazalo prisutvo bakterije ešerihije koli u vodi za piće, a sada pokušavaju taj propust "Vodovoda" da prikriju analizom da je, ipak, voda ispravna. Zbog toga traže ostavke direktora Slaviše Soknića i načelnika Milenka Avdalovića.

- Voda je i biološki i hemijski ispravna i apsolutno ne šteti ljudima niti može izazvati virus. Tako kažu nalazi relevantne institucije - rekao je Avdalović.

Šta je uzrok epidemije sa sigurnošću ne može reći ni direktor Doma zdravlja Nevesinje Žarko Tamindžija, a kako je naveo u toj ustanovi čekaju analize uzoroka koje su poslali na ispitivanje.

- Uzeli smo od pacijenata nalaze stolice i poslali ih u odgovarajući institut u Mostaru i Trebinju. Čekamo rezultate ispitivanja i na bakterije i na virus, a kako stvari stoje, više tipujem na virus - istakao je Tamindžija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)