SVAKI ŠESTI RADNIK U SRPSKOJ BEZ ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Loši poslodavci zaboravili radnička prava

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2023. u 07:30

ZA čak 52.000 radnika u Srpskoj u protekloj godini dana nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje ni za jedan mesec, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji su dostavljeni "Novostima". Ljudi su uredno dolazili na posao i primali platu, ali poslodavci nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje, tako da ti radnici ne mogu overavati zdravstvene knjižice.

СВАКИ ШЕСТИ РАДНИК У СРПСКОЈ БЕЗ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА: Лоши послодавци заборавили радничка права

Foto D. Pozderović

Kada se uzme ukupan broj radnika u RS koji je 290.000 dođe se do podatka da svaki šesti radnik nema uplaćeno zdravstveno osiguranje.

U protekle tri godine FZO RS je zbog vanredne situacije usled kovida finansirao zdravstvene usluge bez obzira na to da li su plaćeni doprinosi ili ne, ali to više ne radi, jer je ukinuta vanredna situacija.

- Konstantno smo ukazivali da to što finansiramo zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose. Međutim, evidentno je da je i među poslodavcima došlo do "opuštanja" u proteklom periodu i da mnogi nisu redovno izmirivali svoje obaveze - kažu u FZO RS.

Ono što "bode oči" kako kaže Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS jeste činjenica da među 52.000 radnika koji nemaju uplaćeno zdarvstveno osiguranje deo su i radnici javnih ustanova i preduzeća po RS gde je poslodavac Vlada RS.

Apel Poreske uprave

IZ PU Srpske su pojasnili da poreski obveznici - osiguranici, korišćenjem elektronskih usluga Poreske uprave RS ili lično u područnim jedinicama, mogu proveriti da li njihovi poslodavci redovno plaćaju obaveze po osnovu doprinosa, i apeluju na građane da prijave sve nepravilnosti.

- Tamo gde je vlast ili Vlada poslodavac ne uplaćuju se dopronosi, a ista ta Vlada sad treba da natera druge poslodavce da plaćaju doprinose, a ona to ne radi. Jedan veliki apsurd - kaže Mišićeva.

Ona dodaje da je jedino rešenje u primeni Krivičnog zakonika i Zakona o radu RS i da se zatvorskim kaznama ide prema onima koji ne uplaćuju doprinose, pa makar to bili i zaposleni u javnom sektoru.

- Iako nam radnici odlaze i stalno imamo problem sa radnom snagom, oni koji ostaju i rade u Srpskoj izgubiće i pravo da se leče - ističe Mišićeva.

Iz Poreske uprave RS koja je nadležna da naplati doprinose kažu za "Novosti" da preduzimaju sve mere kako bi naplatili dospele obaveze.

- Evidentiramo sve dužnike i stavljamo ih u sistem da kad imaju priliv sredstava prvo ide naplata dugovanja za doprinose - kažu u Poreskoj upravi.

glosa - Iz Poreske uprave RS kažu da preduzimaju sve mere kako bi naplatili dospele obaveze

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VRELI POLJUPCI: Sanja Kužet u intimnoj sceni sa poznatim glumcem - sećate li se kutnog filma? (FOTO)