TUŽILAŠTVO NAJAVILO ŽALBU: Sud BiH oslobodio Gadžu, Laličića i Hebiba za zločine nad Srbima u Hrasnici

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 05. 2023. u 10:00

SUD BiH je prvostepenom presudom oslobodio krivice Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva. Tužilaštvo BiH je najavilo ulaganje žalbe na prvostepenu presudu Suda BiH.

ТУЖИЛАШТВО НАЈАВИЛО ЖАЛБУ: Суд БиХ ослободио Гаџу, Лаличића и Хебиба за злочине над Србима у Храсници

Foto: Sud BiH

Sudsko veće zaključilo da veliki broj od 21 tačke optužnice, kako je navela predsedavajuća Sudskog veća Mediha Pašić, zasniva se na pročitanim iskazima svedoka Mirka Vukovića, dok za neke tačke nije izveden nijedan dokaz ili je saslušan samo jedan svedok.

- Iskazi ovog svedoka u bitnim i odlučujućim delovima nisu potvrđeni nijednim drugim svedokom ili materijalnim dokazom tako da ne mogu biti pouzdan osnov kojim bi se utvrdila krivična odgovornost optuženih - rekla je Pašićeva.

- Oslobađajuća presuda trojici bivših pripadnika Prvog korpusa tzv. Armije BiH, kojima je suđeno za zločine nad Srbima u Hrasnici, nastavak je kontinuiranog rada na lažiranju istorije - izjavio je predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Branimir Kojić.

- Oslobađajuća presuda Suda BiH samo pokazuje da tome sudu nisu u interesu ni pravda, ni istina - ocenila je predsednik Udruženja žena žrtava rata RS, Božica Živković Rajilić.

Lažiranje istorije

BRANIMIR Kojić je ocenio da je Sud BiH "rak-rana ovog društva".

- Evidentno je lažiranje istorije. Činjenica je da su Srbi osuđeni u Sudu BiH na skoro 2.500 godina, dok su svi drugi osuđeni na nešto više od 450 godina i to jasno govori čemu ovaj sud služi - ukazao je Kojić.

- Kako je moguće da se oslobode ta trojica, kao i bezbroj drugih pre njih za zločine nad Srbima? To znači da je to politički sud koji sudi samo Srbima, dok niko ne odgovara za zločine nad Srbima - izjavila je Rajilićeva i naglasila da je reč o strašnoj nepravdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna