RUSKI POPULARNIJI OD ENGLESKOJ I NEMAČKOG: Osnovci u Srpskoj žele nove jezike za učenje

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 05. 2023. u 19:10

MEĐU osnovcima u Srpskoj sprovedeno je anketiranje koji bi strani jezik želeli da uče, i odgovor đaka je bio iznenađujući za anketare.

РУСКИ ПОПУЛАРНИЈИ ОД ЕНГЛЕСКОЈ И НЕМАЧКОГ: Основци у Српској желе нове језике за учење

Foto N. Skenderija

Naime, učenici su kao prvi strani jezik koji bi želeli da uče izabrali ruski, i to pre nemačkog i engleskog! Inače, ruski jezik se uči u 50 škola u Srpskoj, a kako kažu sagovornici "Novosti" nakon informacija sa terena i zainteresovanosti osnovaca na potezu će biti nadležne institucije da se ovaj broj znatno uveća.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kaže da raduju informacije kako osnovci žela da uče ruski jezik i da bi jedan od zadataka institucija Republike Srpske, a kojim je obrazovanje primarno, trebalo da bude obezbeđivanja uslova za masovnije učenje ruskog jezika u školama RS.

- Kada osnovci završe peti razred i pre upisa u šest provodi se anketa koji strani jezik žele da uče. Očekujemo da ukoliko bude dosta zainteresovanih za ruski da škole obezbede nastavu iz tog jezika učenicima - kaže Damjanović.

Prema njegovim rečima, ruski jezik se uči u Bijeljini, Bratuncu, Trebinju, Vlasenici, Trebinju, Banjaluci i nema razloga da to ne bude i u drugim opštinama u Srpskoj.

Okretanje ruskoj kulturi

PREDRAG Šijaković ističe da Rusija ima mnogo poštovalaca u Srpskoj, a tome doprinosi i predsednik RS Milorad Dodik koji se često može videti u Moskvi.

- Dobri odnosi Srpske i Rusije šalju poruke mladima da se okrenu ruskoj kulturi i jeziku - istako je Šijaković.

- Procena sa terena je da oko 11.000 đaka u Srpskoj uči ruski jezik i prostora za povećanje cifre ima i te kako - kaže Damjanović.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da se ruski jezik na području ove regije uči samo u jednoj osnovnoj školi i to u Krupi na Vrbasu.

- Godinama se priča kako ruski jezik treba uvesti u naš školski program kao redovan strani jezik. Ukoliko postoji interes, to treba iskoristiti i vratiti ruski jezik u škole. Ruski jezik se dugo učio u našim školama, i posle rata je počelo da opada interesovanje, i polako je nestao iz nastavnog programa. Ali, trendovi se menjaju tako da postoji šansa da se ruski jezik ponovo vrati u škole kao redovan predmet - ističe Popržen.

Ivan Šijaković, sociolog, kaže da deca svakodnevno slušaju priče o Rusiji, kako u kući tako i iz medija, i naravno da žele da uče ruski jezik.

- Deca učenje ruskog jezika vide i kao solidarnosti za Rusiju, jer je ona sila koja je napadnuta i trpi nepravdu. Sa druge strane deca mogu da vide i čuju iz medijima da će Rusija izaći kao pobednik iz svih dešavanja i to je isto jedan od razloga što deca žele da uče ruski jezik - ističe Šijaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega