JEZERO ZA DRUŽENJE I UŽIVANJE U Istočnom Novom Sarajevu ozvaničeni završni radovi na akumulaciji

M. REGOJE

20. 05. 2023. u 07:00

SIMBOLIČNIM otvaranjem su nedavno ozvaničeni završni radovi na izgradnji veštačkog jezera površine oko 3.000 metara kvadratnih u Istočnom Novom Sarajevu, koji su započeti 2021, a u čiju izgradnju je uloženo 620.000 KM.

ЈЕЗЕРО ЗА ДРУЖЕЊЕ И УЖИВАЊЕ У Источном Новом Сарајеву озваничени завршни радови на акумулацији

Foto: M. Regoje

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naglasio je da je projekat veštačkog jezera dokaz urbanizacije ovog grada, kao i da veruje da će veštačko jezero postati mesto okupljanja građana svih opština Istočnog Sarajeva, ali i Srpske i BiH.

- Ovo je nešto što je trebalo Istočnom Sarajevu, ovo je projekat koji daje novu dimenziju, ne samo gradu, nego i Srpskoj - rekao je on.

Jezero su, puštanjem u rad linijske i plutajuće fontane, otvorili načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

Projektom predviđena cena izgradnje jezera je bila 800.000 KM, ali se, objašnjava načelnik Istočnog Novog Sarajeva, Jovan Katić, javnim nabavkama jezero ipak završilo za 620.000 KM, a sva uložena sredstva su iz opštinskog budžeta.

Ubrzo i izgradnja bazena

GRAĐANE Istočnog Sarajeva, kako je najavio načelnik Istočnog Novog Sarajeva, ubrzo očekuje i izgradnja kompleksa bazena.

- U toku je izrada projektne dokumentacije za kompleks otvorenih bazena akva-parka, dok je za zatvorene bazena projektna dokumentacija završena. Plan je da do početka letnje sezone sledeće godine, završimo izgradnju otvorenih bazena - objasnio je Jovan Katić.

Smernice o očuvanju veštačkog jezera naznačene su na samom jezeru, a Katić navodi da će za njegovo održavanje biti, na dnevnom nivou, zaduženi radnici iz JKP "Rad".

- Naravno, treba da krenemo od najmlađih i pokušamo da promenimo svest o kulturi ponašanja nad javnim objektima - istakao je Katić.

Prema Katićevim rečima, otvaranje veštačkog jezera je samo početak u formiranju Istočnog Sarajeva kao najboljeg mesta za život u RS.

Govoreći o aktuelnim projektima u Istočnom Novom Sarajevu, pored izgradnje Rektorata i Muzičke akademije, studentskog doma i koncertne dvorane, Katić najavljuje i završetak pozorišta.

Pored jezera, u Dečanskoj ulici zasađeno je i drvo prijateljstva opština Nikšić i Istočno Novo Sarajevo, a predsednik Nikšića Marko Kovačević i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić potpisali su i povelju o bratimljenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)