"NE POSTOJI SVETIJA DUŽNOST OD PAMĆENJA": Jasenovac i Donja Gradina su najstrašnije svedočanstvo o užasnom stradanju nedužnih

Srna

23. 04. 2023. u 17:59

SRPSKI član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, izjavila je danas da su Jasenovac i Donja Gradina, kao najveće stratište, najstrašnije svedočanstvo o užasnom i monstruoznom stradanju nedužne dece, žena i muškaraca.

НЕ ПОСТОЈИ СВЕТИЈА ДУЖНОСТ ОД ПАМЋЕЊА: Јасеновац и Доња Градина су најстрашније сведочанство о ужасном страдању недужних

Foto: D. Gavrić

- Ne postoji izgovor kojim bi se opravdao zaborav na mučko stradanje našeg naroda i genocid u Drugom svetskom ratu, kao što ne postoji ni svetija dužnost od pamćenja - navela je Cvijanović na Instagramu.

Cvijanović je istakla da je zbog toga od izuzetnog značaja što se Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, obeležava zajedno sa rukovodstvom Srbije i izuzetno velikim brojem građana.

Dan sećanja obeležile su danas, na centralnoj manifestaciji u Spomen-području Donja Gradina, zajedno Srpska i Srbija.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece. Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH.

BONUS VIDEO:UZ TAKTOVE "MARŠA NA DRINU": Pogledajte defile specijalnih jedinica Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega