ZA HERCEGOVCE NEMA MESTA U VLADI RS: Sa juga Republike Srpske poslednjih 17 godina samo jedan funkcioner u izvršnoj vlasti

D.Curać

19. 04. 2023. u 09:30

POSLEDNjIH 17 godina u Republici Srpskoj sastavljeno je šest Vlada, sa premijerima Miloradom Dodikom, Aleksandrom Džombićem, Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem, koji nisu imali preterano poverenje u kadrove iz istočne Hercegovine iz koje je za sve te godina bio samo jedan ministar.

ЗА ХЕРЦЕГОВЦЕ НЕМА МЕСТА У ВЛАДИ РС: Са југа Републике Српске последњих 17 година само један функционер у извршној власти

D. Curać

Samo Radovije Bratić iz Nevesinja, nalazio se na čelu jednog ministarstva i to poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i to u periodu od 2006. do 2010. godine, da bi se potom ministri menjali kao na traci, ali bez Hercegovaca.

Šef kluba "Liste za pravdu i red" Nebojša Vukanović često postavlja pitanje zašto u izvršnoj vlasti Srpske nema ministra, pa čak ni pomoćnika ministra koji dolazi iz Hercegovine.

- Prosto je neverovatno da mi u Hercegovini nemamo čoveka koji može obavljati funkciju ministra ili makar njegovog pomoćnika. Tražio sam mnogo puta da se donese zakon o ravnopravnoj zastupljenosti regija, ali nažalost vlast u Srpskoj godinama pokazuje da je nije briga za Hercegovinu. Nisam siguran da u Vladi ima portir ili stražar koji je iz Hercegovine - istakao je Vukanović.

Na drugoj strani predstavnici SNSD-a smatraju da se u ovom slučaju radi o čistom populizmu, jer Vlada Srpske veoma vodi računa o Hercegovini.

NIKAD VIŠE POSLANIKA

U OVOM sazivu Narodne skupštine Republike Srpske sedi najveći broj poslanika sa juga RS, izborne jedinice devet, i to njih desetoro. Sedam je osvojilo direktan mandat, a tri kompezacioni. Trebinje ima tri poslanika, dva iz "Liste za pravdu i red" i jednog iz SNSD-a. Isti broj dolazi i iz Nevesinja(SNSD, SP I Lista za pravdu i red), a po dva iz Gacka (SDS i SPS), i Foče (SNSD I SDS).

- Narod voli da kaže da je nenormalno da nema kadrova iz Hercegovine, ali ovde se mora sagledati realna priča. Naš odnos sa Vladom je bio dosta korektan, a imam običaj da kažem i da su i predsednik Vlade i ministar finansija, koji su jako blagonaklono gledali na sve projekte u Hercegovini, bili iskreni Hercegovci ako ćemo gledati sa te strane - naveli su u SNSD-u.

I predsednik te stranke i Srpske Milorad Dodik nedavno je prokomentarisao zašto u izvršnoj vlasti nema kadrove iz Hercegovine. On smatra da je pozicija generalnog direktora Elektroprivrede, koju obavlja Luka Petrović iz Trebinja, bolja od nekoliko ministarstava.

Međutim, kako navodi šef kluba poslanika SDS-a u NS RS Vukota Govedarica iz Gacka, kadrovi SNSD-a iz Hercegovine nisu sposobni da se izbore za bolje pozicije unutra svoje partije.

- To je problem kadrovskih rešenja, odnosno pozicioniranja unutar SNSD-a onih ljudi koji nisu uspeli da se izbore unutar SNSD-a za odgovarajuće pozicije u stranci - naglasio je Govedarica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)