RIBLJA ČORBA, I VOŽNJA FIJAKERIMA... Pretpraznično druženje Semberaca

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

16. 04. 2023. u 09:40

AKTIVISTI Mesne zajednice Velika Obarska, Andrija Spasojević u ime mesne boračke organizacije, i Borko Simić, predsednik konjičkog kluba "Vranac" organizovali su vaskršnje druženje meštana Velike Obarske i susednih semberskih sela. Stari fijakeri, konji vrani, kotlići sa ribljom čorbom i stari harmonikaš Nikola-sve na jednom mestu, da se, kako kažu, mozak malo odmori i čovek malo izmakne od svakodnevice.

РИБЉА ЧОРБА, И ВОЖЊА ФИЈАКЕРИМА...  Претпразнично дружење Сембераца

fotom V Mitrić

- Ovo je prva manifestacija ove vrste,i potrudićemo se, da preraste u tradicionalno,vaskršnje druženje komšija,kaže Borko Simić. Njive su nas zarobile,pa smo se otuđili jedni od drugih,vidimo se na sahranama,pa makar, kad je "crveno slovo" u kalendaru da se sastanemo i prozborimo po koju.

Na ovom druženju, organizovano je i takmičenje u spremanju posnih jela, riblje čorbe i ribljeg paprikaša.I dok se u desetak kotlića krčka čorba,a kuvari dodaju "tajne" začine, stari ljubitelji muzike "na uvce" uživali su u svirci Nikole harmonikaša.

-Tradicija obeležavanje Božića i Vaskrsa u Velikoj Obarskoj duga je decenijama,kaže Andrija Spasojević. Mi smo tu,da kao organizatori budemo dobri domaćini, id a dočekamo što više naših komšija iz Batkovića, Crnjelova, Dvorova, Broca... Obarska je poznata i po jedinom seoskom vašaru u Semberiji koji je "preživeo"i koji na Ognjenu Mariju, seosku slavu Velike Obarske, okupi po nekoliko hiljada posetilaca, kaže Andrija Spasojević.

B.MILOŠEVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći