BISTE DR DRAGI LJOČIĆ I ISIDORI SEKULIĆ: Prva srpska doktorka i čuvena spisateljica dobiće obeležje u Bijeljini

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

03. 04. 2023. u 16:34

BISTA prve srpske lekarke, dr Drage Ljočić, koja je i prva Srpkinja sa fakultetskom diplomom u Srbiji i među nekoliko, u to doba u Evropi, biće postavljena u Bijeljini.

БИСТЕ ДР ДРАГИ ЉОЧИЋ И ИСИДОРИ СЕКУЛИЋ: Прва српска докторка и чувена списатељица добиће обележје у Бијељини

foto V Mitrić

Obeležje rođenoj Šapčanki poznatoj po humanosti, rodoljublju, čovekoljublju i zadužbinarstvu,biće postavljeno u porti Manastira Svete Petke u naselju Pet jezera, među još 14 bista znamenitih ljudi našeg roda. Od žena, uz dr Ljočić, portu će krasiti još bista naše čuvene spisateljke, Isidore Sekulić, prve žene akademika predratne Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, nedavno je ustanovila i u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ podelila nagrade koje nose ime dr Drage Ljočić. Tim povodom prikazana je izložba i film o čuvenoj Šapčanki i Srpskinji, delo šabačke novinarke, publistikinje i intelektualke Aleksandre Delić.

- Fantastično je predstavljena dr Ljočić kroz izložbu i film, što je rađeno znalački, ali i posvećeno, s dosta ljubavi, pa nije ni čudo što je svetkovina na kojoj su podeljene prve nagrade izazvala tolike emocije -kaže akademik Drago Mirković, koji sa porodicom poklanja i bistu dr Ljočić.

Akademik Mirković je, na inicijativu SKANU, „Glasa Crkve“ i dopisništva „Novosti“ u Šapcu, sa suprugom Rosom, pre izvesnog vremena darovao i beleg, koji stoji na kući u Šapcu, gde je stanovala, dok je bila profesor u Šapcu, Isidora Sekulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)