PREKID VEZA SA AMBASADAMA SAD I BRITANIJE: Banjaluka donela meru protiv predstavnika država koje podrivaju interese Republike Srpske

N.B. - M.St.

25. 03. 2023. u 13:50

REPUBLIKA Srpska prekinula je saradnju sa ambasadama Velike Britanije i SAD zbog "mešanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i antidejtonskog delovanja".

ПРЕКИД ВЕЗА СА АМБАСАДАМА САД И БРИТАНИЈЕ: Бањалука донела меру против представника држава које подривају интересе Републике Српске

Foto: Predsjednikrs.net

Ovo je svojevrstan odgovor Banjaluke zbog, kako se navodi, otvorenog svrstavanja predstavnika ovih država na stranu nelegitimno izabranih inostranih predstavnika u BiH, a sve povodom suspenzije Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je da je odluka doneta jer su 20 godina nametali probleme RS, a da su sada dirnuli u ono što se ne sme - imovinu.

Prekid odnosa, kako se navodi u odluci koju je usvojila Vlada RS u četvrtak, dužni su da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici na zajedničkom nivou. Dodik je obrazložio da su se dosad neke stvari trpele samo zarad mira i bezbednosti ljudi, i naveo da je lakše pretrpeti sankcije, nego izgubiti imovinu, jer bi u tom slučaju izgubili Srpsku.

- Nekada se prevrši mera, kao sada - rekao je Dodik, i naveo da će, ukoliko srpskog člana i predsedavajuću Predsedništva BiH Željku Cvijanović pozove predsednik SAD Džozef Bajden ili Entoni Blinken ili se negde slučajno sretnu, naravno razgovarati.

On je ponovo ukazao da će se, ako se bude nametala priča o Zakonu o imovini i ne dozvoli da njome raspolaže Srpska, doneti odluka o izlasku iz BiH:

- Želim da RS i posle mene bude snažna i ne dozvoli nikakvim mešetarima da upravljaju njome, već da suvereno vlada svojim nacionalnim i drugim resursima. Srpska je jedina samoodrživa na prostoru BiH.

Reagujući na ovaj potez RS, ambasada SAD u Sarajevu ocenila je da je "prekid kontakata još jedan korak na putu izolacije i autoritarne vladavine, koji je izabrao Dodik":

- Njegovi očajnički potezi kockaju se s budućnošću stanovnika RS u nameri da održi svoj režim. Nećemo pružiti pomoć režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda ili dobronamernu međunarodnu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti. Nastavićemo da pružamo pomoć građanima.

U ambasadi Britanije prekid saradnje ocenjuju kao nepredvidivu Dodikovu odluku, koja šteti interesima i reputaciji Srpske. Objašnjavaju da samo "država BiH ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje".

Predsednik Srpske, inače, pod sankcijama je ove dve države od 2017. odnosno od 2022. zbog "korupcije, secesionističke retorike i podrivanja Dejtonskog sporazuma".

ODGOVOR I NA URANIJUM

OVA odluka doneta je i kao odgovor tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum - rekao je Dodik, komentarišući najavu da će London poslati u Ukrajinu naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum. - Korišćenjem ne ubijaju samo sadašnje, već i buduće generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)