ZAVRŠENA RASPRAVA: O nacrtu Zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakona Srpske

T. C.

23. 03. 2023. u 06:00

U ZAVRŠNOJ reči o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u Narodnoj skupštini, ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović je rekao da im nije namera da uvedu cenzuru, zabrane slobodu izražavanja ili zaštite nosioce javnih fnkcija.

ЗАВРШЕНА РАСПРАВА: О нацрту Закона о изменама и допунама кривичног закона Српске

Foto: NSRS

- Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih reči - naveo je Bukejlović.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić je poručio da ovaj Nacrt zakona ima problematičnih odredaba, među kojima je visina novčane kazne, ali da je koncipiran za sve.

Naglasio je da bi uvrede i klevete trebalo da progone oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi predloga u narednih šest meseci, čime bi on automatski bio smatran povučenim, ali je takođe ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.

Naglasio je da je najveća žrtva uvredi kleveti bio Milorad Dodik, predsednik RS i njegova porodica, ali i da su RS i njeni političari generalno često meta napada iz Sarajeva, poput tvrdnji da je RS genocidna tvorevina.

ODGOVORNOST

Kostadin Vasić, poslanik ispred Ujedinjene Srpske je istako da je potrebno amandmaski delovati. Poručio je da je potrebno dobro razmisliti o kaznama, o odgovornosti sudija i tužilaca, kako bi se mogao nastaviti dalji rad.

Poslanik SDS-a u NSRS Aleksandar Trninić je naglasio da javni prostor treba urediti, ali da je navedeno zakonsko rešenje represivno i loše sačinjeno. Navedeni nacrt, kaže, nije trebalo upućivati u skupštinsku raspravu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NS Igor Žunić je naglasio da imamo zajednički cilj, ali da smo krenuli različitim putem.

- Želimo da imamo imamo zdravo informisanje, za to nam trebaju novinari, za to nam treba javnost. Ajde da svi zajedno učestvujemo u odbrani javne reči - kazao je on.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP, naglasio je da je potreban zajednički rad, i poručio ministru da se povuče zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!