ZBOG RASKOLA U OPOZICIJI PADA PETROVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine kolateralna šteta sukoba unutar opozicionog bloka

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 03. 2023. u 07:00

GRAĐANI Bijeljine će 19. marta na glasačkim mestima najvećeg grada u Semberiji da odluče hoće li gradonačelnik Ljubiša Petrović biti opozvan sa te funkcije ili ostaje u fotelji prvog čoveka Bijeljine.

ЗБОГ РАСКОЛА У ОПОЗИЦИЈИ ПАДА ПЕТРОВИЋ: Градоначелник Бијељине колатерална штета сукоба унутар опозиционог блока

Foto:V.Mitrić

Ovaj grad je već decenijama bastion opozicije i SDS, ali zbog situacije u opozicionom bloku RS gde je raskola mnogo i međusobne optužbe svakodnevno stižu, Petrović teško može očekivati pozitivan ishod na opozivu.

U svađi opozicionara prednjače Nebojša Vukanović, lider "Pokreta za pravdu i red", i Draško Stanivuković, član PDP i gradonačelnik Banjaluke. Sagovornici "Novosti" kažu da ukoliko opozicija i dalje bude u svađi, SNSD-u se smeši po prvi put mesto gradonačelnika Bijeljine.

Đorđe Vučinić, poslanik u NSRS, kaže da je referendum za opoziv gradonačelnika prilika da se građani Bijeljine odluče da li će ih voditi Ljubiša Petrović do kraja 2024. ili ne. Odnosno, da li su zadovoljni borbom protiv kriminala, smanjenjem duga i generalno politikom koja se vodi u gradu.

- Smatram da će svaki iskreni opozicionar raditi na tome da Bijeljina ne padne u ruke SNSD i njihovih koalicionih partnera, a svakako se svaka od strana u "sukobu" klela da takvu vrstu politike i sledi - istakao je Vučinić.

PLjUŠTE KRIVIČNE

KAKO se približava datum opoziva tako se i podgrejava atmosfera u Bijeljini, gde je gradonačelnik Petrović podneo krivične prijave protiv članova suprotnog tabora u Gradskoj upravi zbog sumnje da su "neovlašćeno upotrebljavali pečate".

Odgovor je stigao vrlo brzo u vidu krivične prijave protiv Petrovića zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

Drago Vuković, politički analitičar, smatra da je sve izvesnije da će Petroviću 19. marta biti izglasan opoziv, i da se, kako kaže, čak ni stranke koje se deklarativno zalažu za njegov ostanak, SDS i PDP, nisu "preterano angažovale u njegovoj odbrani". Bijeljinom kaže "dominiraju bilbordi koji pozivaju na opoziv", i sve veći broj malih partija prilazi političkoj grupaciji koja traži Petrovićev opoziv.

- Na referendum nikad ne izlazi veliki broj glasača i mnogo ih je manje nego kad su izbori za gradonačelnika. To sve ne ide u prilog Petroviću - tvrdi Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024