PROFESOR LUKIĆ O BOSANSKOM POLITIČKOM KOŠMARU: Krize kreira Zapad, a sprovode ih OHR i Ustavni sud

Novosti online

06. 03. 2023. u 15:26

EVROPSKA unija, predvođena Nemačkom i Francuskom, i SAD su glavni generatori političkih kriza u BiH, a veliki doprinos tome daju OHR i Ustavni sud BiH, te bošnjačko političko rukovodstvo, rekao je profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

ПРОФЕСОР ЛУКИЋ О БОСАНСКОМ ПОЛИТИЧКОМ КОШМАРУ: Кризе креира Запад, а спроводе их ОХР и Уставни суд

Radomir Lukić / Foto "Novosti"

- Te zemlje su glavni pokretači kriza u BiH, a OHR i Ustavni sud BiH su instrumenti i poluge urušavanja Srpske. Paradoks - pomenuti sud se godinama ponaša neustavno, prevazilazi granice svoje ustavne nadležnosti i u celom nizu sporova on, u stvari, stvara nove ustavne norme koje ne postoje ili donosi odluke koje su u suprotnosti sa važećim ustavnim normama u BiH - rekao je Lukić za "Glas Srpske".

On je napomenuo da je i OHR izašao iz utvrđenih principa svog delovanja, pojasnivši da u aneksu 10 Ustava BiH nigde ne piše da će se visoki predstavnici moći ponašati kao ustavotvorci, zakonodavci, sudije ili izvršni organi upravne vlasti, što godinama unazad rade.

Prema njegovim rečima, obe ove ustanove su same sebe postavile iznad Ustava zemlje, baš kao Savet za implementaciju mira, koji nije deo dejtonske strukture, već je nešto samonametnuto.

Na pitanje kako odbraniti stav da je imovina po Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH u vlasništvu entiteta, Lukić je odgovorio da je članom 3 tačka jedan jasno i izričito uređeno šta su nadležnosti institucija BiH.

- One su tačno numerisane. Drugim rečima, ne može se ništa dodavati ili oduzimati ukoliko se s tim ne saglase entiteti. Među tim izričitim nadležnostima, koje se, moram to naglasiti, jezički nedvosmisleno pronalaze, nema uređenja državne svojine - rekao je Lukić.

S druge strane, dodao je, u istom tom članu stoji i da sve one nadležnosti koje nisu izričito utvrđene kao nadležnosti BiH pripadaju entitetima.

Lukić je istakao i da su sve odluke Kristijana Šmita koje su do sada nametnute, pravno nelegitimne, a činjenica da nije zvanično imenovan od Saveta bezbednosti UN na tu funkciju dodatno urušava njihov kredibilitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu