OSKRNAVLJENO 1.000 SRPSKIH GROBALJA: Verska i nacionalna mržnja u FBiH ne jenjava

Невена Бунић
Nevena Bunić

01. 03. 2023. u 05:00 >> 13:47

OD 1.121 pravoslavnog groblja u Federaciji BiH, više od 1.000 bilo je na meti vandala u zadnjih dvadesetak godina, a jedini razlog što preostalih stotinjak niko "ne dira" jeste činjenica da se nalaze u zabačenim i seoskim područijuma, u koje je teško doći.

ОСКРНАВЉЕНО 1.000 СРПСКИХ ГРОБАЉА: Верска и национална мржња у ФБиХ не јењава

Foto: Srna

Ovo je za "Novosti" rekao predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, koji kaže da je rušenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika na srpskih grobljima postala skoro pa svakodnevica u Federaciji. Kako se pretpostavlja, vandali to čine iz nacionalne i verske mržnje. Poslednji u nizu desio se na groblju Plamenice u Ključu, gde je srušeno i iz zemlje izvađeno šest nadgrobnih spomenika.

- Naši ljudi koji žive u FBiH ili članovi porodica pokopanih Srba obično zateknu ovakvo stanje i sve prijave policiji. Nažalost, u većini slučajeva, sve ostane na tome. Nadležne policijske uprave daju saopštenja da se to desilo i da istražuju slučaj, ali retko kad identifikuju izvršioce. Često čujemo odgovor "to je delo neodgovornih maloletnika" i da je počinjeno pod dejstvom alkohola. Oni pokušavaju da minimiziraju ovakve činove počinjene iz nacionalne i verske mržnje, svega 10 odsto slučajeva se reši - kaže Radanović.

U toku godine, kako kaže, od 300 do 400 srpskih grobalja u FBiH bude na neki način oštećeno.

- S druge strane, nema slučajeva u Srpskoj, pa ni u delovima FBiH gde žive Srbi, da je neko dirao muslimanska groblja i rušio nadgrobne spomenike, nišane. To je u kulturi pravoslavvnog naroda, da se tuđi grob ne dira - naveo je Radanović.

OPLjAČKANA KAPELA

NEDAVNO je opljačkana kapela na pravoslavnom groblju u selu Bosna kod Kaknja. Ukradeni su bogoslužbeni predmet, a razbijen je i prozor, potvrdio je paroh kakanjski jerej Dragiša Cvjetković. Parohijani su videli da je polomljen prozor na kapeli kada su, na Zadušnice, obišli pravoslavno groblje.

- Utvrđeno je da su iz kapele ukradeni kandilo, jedna ikona, metalni svećnjak i nekoliko boca vina - rekao je Cvjetković.

Do sada policija nije sapoštila da li su lopovi pronađeni. Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević rekao da je će opština platiti troškove sanacije kapele.

Lista oskrnavljenih pravoslavnih grobalja u FBiH je duga, ne postoji opština ili grad u kojima su vandali "mrtve ostavili na miru". Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH je nedavno objavio zbirne podatke koji verno odslikavaju položaj našeg naroda u ovom entitetu.

U proteklih pet godina pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su u Ljubetovu, Mošćanici i Osojnici pored Zenice, Subotinji i Karaulu pored Kaknja, u Gornjim Babicama pored Lukavca, Brezičanima kod Donjeg Vakufa, u bihaćkom naselju Nova četvrt, u Gornjoj Sanici u Ključu, u selu Gostović u Zavidovićima, u Vozući, u Gornjoj Maoči u Srebreniku, groblju Durač pored Gračanice, u Krivači i Vrnojevićima u Živinicama, te u Dubnici pored Kalesije.

Pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su u Olovci pored Kladnja, Trnovcu pored Tuzle, Vidakovićima i Gornjem Rakovcu pored Maglaja, Lozni i Željovu pored Banovića, Zagajnici u Olovu, Mekišu pored Tešnja, u Šarića brdu i na Komaru pored Travnika, te u Trnovac-Opara Novi Travnik.

Spomenici su rušeni i u pravoslavnom groblju u Plamenice pored Ključa, u selu Bare pored Hadžića, Divjačama kod Semizovca, starom pravoslavnom groblju Mladoš pored Busovače, Lješevu pored Ilijaša, te u naseljima Osijek i Briješće pored Sarajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)